Každý Čech loni zaplatil za doplatky na léky průměrně 628 korun

13. 6. 2007 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Dalších 598 korun utratil za volně prodejné léky nebo zdravotnické prostředky. V meziročním srovnání se podle údajů Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) zvýšila průměrná výše ročních doplatků na jednoho obyvatele o 56 korun...


Každý Čech loni v průměru zaplatil v lékárně 628 korun za doplatky na recepty či poukazy na zdravotnické prostředky.

Dalších 598 korun utratil za volně prodejné léky nebo zdravotnické prostředky.

V meziročním srovnání se podle údajů Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) zvýšila průměrná výše ročních doplatků na jednoho obyvatele o 56 korun a výdaje za volně prodejné zdravotnické zboží vzrostly o 31 korun.

V porovnání s rokem 2003 loni za doplatky každý zaplatil o zhruba 230 korun více a výdaje za volně prodejná léčiva a prostředky byly vyšší o přibližně 55 korun.

ÚZIS vychází z údajů o tržbách lékáren a výdejen zdravotnických prostředků, včetně lékáren nemocničních.

Každý Čech přinesl v průměru loni do lékárny 8,7 receptu. V předchozích třech letech to bylo vždy přes devět receptů. Celkové tržby lékáren a výdejen zdravotnických prostředků činily loni 60 miliard korun a v porovnání s rokem 2005 se zvýšily o 1,1 procenta.

Z toho tržby za léky byly 53,5 miliardy korun a meziročně vzrostly o 0,9 procenta. Tržby lékáren od zdravotních pojišťoven za léky se snížily o šest procent a pojišťovny zaplatily za léky na recept 33 miliardy korun.

Dalších 2,5 miliardy korun vydaly za zdravotnické prostředky na recept. V roce 2005 hradily za recepty a poukazy o dvě miliardy korun méně.

Pojišťovny hradí také léky, které pacienti dostávají v nemocnicích či ambulancích přímo. Statistiku těchto plateb ÚZIS ještě nezpracoval.

Pacienti na doplatcích u léků na recept a u zdravotnických prostředků na poukaz vydali loni 6,5 miliardy korun. V porovnání s rokem 2005 se tyto doplatky zvýšily o téměř 12 procent. Dalších více než 11 miliard korun lékárnám proplatila zdravotnická zařízení.

Na jeden recept připadlo loni léčivo v průměrné hodnotě 442 korun a jednomu poukazu na zdravotnické prostředky odpovídala hodnota 852 korun.

Průměrný doplatek pacienta na jeden recept byl loni 72 korun a na jeden poukaz 27 korun.

Podle Mezinárodní asociace farmaceutických společností klesla loni v porovnání s rokem 2005 celková spotřeba léků v ČR o 4,5 procenta v počtu balení a o půl procenta ve finančním vyjádření.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?