Každý druhý Rakušan pro legalizaci eutanazie

23. 11. 2006 7:04
přidejte názor
Autor: Redakce
Pro legalizaci eutanazie je 49 procent Rakušanů. Informoval o tom rakouský deník Die Presse s odvoláním na průzkum institutu IMAS. Právo lékaře ukončit život nevyléčitelně nemocného pacienta na jeho žádost tak v alpské republice podporuje zhruba stejná část obyvatelstva jako v České republice...


Vídeň -

Téměř polovina Rakušanů je pro uzákonění eutanazie podle nizozemského vzoru, kdy je dovoleno usmrcení „z milosti“ na žádost smrtelně nemocného a těžce trpícího pacienta. Přesně čtvrtina rakouských občanů se naopak vyslovila proti eutanazii a 26 procent se nedokázalo rozhodnout pro jasnou odpověď. Podpora usmrcení z milosti za asistence lékaře je v Rakousku podle deníku několik let stálá.

Linecký institut IMAS se dotazoval 1084 občanů starších 16 let.

Za vzor slouží stoupencům legalizace eutanazie právě Nizozemsko, kde je vstříknutí smrtící injekce lékařem za určitých podmínek povolena od roku 2000. K zákroku lze ale přistoupit pouze tehdy, je-li pacient nevyléčitelně nemocný, trpí nesnesitelnými bolestmi a jednoznačně a opakovaně žádá o usmrcení. Expertní komise pak musí přezkoumat, zda byla dodržena všechna daná pravidla.

Liberálnější je legislativa v Belgii, kde může být nevyléčitelně nemocný pacient na své opakované naléhání usmrcen, i pokud mu bezprostředně nehrozí přirozená smrt. Ve Švýcarsku může lékař ve výjimečných případech pacientovi připravit jed, jenž si pacient sám podá.

V Rakousku je stejně jako v drtivé většině evropských zemí zakázána aktivní eutanazie, v určitých případech však může nemocnice vyřadit opatření pro udržování pacienta při životě. Rakouský parlament schválil na jaře legislativu, na jejímž základě může sám pacient určit, jaké lékařské prostředky už nehodlá přijímat.

Podle průzkumů z posledních let je pro legalizaci eutanazie i polovina občanů silně katolického Polska a například ve Španělsku a ve Francii se pro ni vyslovuje jasná většina obyvatel.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?