Kdo by se měl bát

22. 1. 2010 8:50
přidejte názor
Autor: Redakce
Když se proti prasečí chřipce nechala ve středu očkovat ministryně zdravotnictví Dana Jurásková, prohlásila: "Ano, je to demonstrativní akce. Chci na sobě dokázat, že vakcína je bezpečná a očkování se nebojím. Můj příklad může ovlivnit některé lidi, kteří dosud váhali." Ale statisticky je jeden člověk, ba i člen vlády, zcela nevhodný k dokazování hromadných jevů. Hodí se leda k vymývání mozků, nečiníli tak příliš demonstrativně.


Já tedy bych se spíše bál účinkovat v reklamě, která jako by vypadla z České sody. Přece již 12. ledna sama Světová zdravotnická organizace (WHO) rozhodla přezkoumat případné vnější manipulace jejího postupu v kauze viru H1N1.

Konala pod tlakem holých faktů, nedůvěry veřejnosti k vakcinačnímu kšeftu a odborné kritiky, kterou nejostřeji formuloval doktor Wolfgang Wodarg. Rada Evropy zahájila už ve věci šetření a ve Štrasburku bude pěkné dusno.

WHO čelí podezření, že už před pěti lety schválně „změkčila“ definici pandemie, aby ji mohla kdykoli vyhlásit. A aby velké farmaceutické firmy, souhrně přezdívané Big Pharma (podle orwellovského Velkého Bratra, Big Brother), odstartovaly lukrativní byznys. To se také - za asistence médií, lobbistů, ministrů zdravotnictví a vlád - v případě prasečí chřipky stalo.

Nejde vůbec jen o obecné spekulace. Bývalý hlavní epidemiolog WHO Klaus Stöhr, který kdysi s odkazem na riziko ptačí chřipky připravoval smluvní startovací balíček „prasečího“ obchodu století („podvodu století“, říká Wolfgang Wodarg), je dnes manažerským specialistou farmaceutické firmy Novartis.

Firmy, která vakcínu proti H1N1 překotně vyvinula nestandardní technikou (v bioreaktoru s rakovinnými buňkami), bez možnosti řádného výzkumu vedlejších účinků a zdravotních postižení.

Poradce britské vlády pro prasečí chřipku Roy Anderson - autor prvního poplašného výkřiku o „pandemii“ - je zároveň na výplatní pásce (v přepočtu 3,5 miliónu korun ročně) farmaceutické transnacionální firmy GSK (GlaxoSmitheKline).

Síť podobných pavouků leští kliky ve vládních kruzích po celém světě a je rozprostřena hodně vysoko. Když Donald Rumsfeld - vítěz nad Saddámem, „zatloukač“ vlastní odpovědnosti nad mučením v Abú Ghrajbu a autor pochvalného výroku o „nové Evropě“ - konečně „dostal padáka“ z Bushova ministerstva obrany, stal se generálním ředitelem společnosti Gilead Sciences Group.

Tato firma se švýcarskou korporací Roche vyrábí a distribuuje - to bychom neuhodli - antivirový lék Tamiflu.

Ano, mají - a nejen s prasečí chřipkou - hory másla na hlavě, plné sklady neprodejného zboží a nulovou důvěru veřejnosti v každé jejich slovo. Docela jako za „reálného socialismu“.

Fakta se proti nim spikla; například úmrtnost na virus H1N1 je nepatrná (podle BBC činí jen 0,026 procenta). Jenže v tom „podniku“ je už mnoho peněz, států a lidí s prsty předlouhými.

A tak připouštím, že to snad skutečně není ministryně Jurásková, kdo by se zde měl doopravdy bát.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?