Kdo dá nejvíc, získá léčebnu

2. 3. 2012 8:10
přidejte názor
Autor: Redakce
Areál Léčebny dlouhodobě nemocných v Novém Boru ukončí svoji činnost v průběhu března. Poté se prodá. Jediným kritériem, které rozhodne o budoucím vlastníku objektu a pozemků v centru města, bude nejvyšší cena.


Ta podle tržního odhadu začíná na 7,5 milionech korun. O tom, že areál LDN jde do prodeje, rozhodla v těchto dnech dozorčí rada a představenstvo akciové společnosti Nemocnice s Poliklinikou (NsP) v České Lípě. Jejich záměr se kříží s plány Nového Boru. Město mělo zájem v objektu provozovat pobytové sociální zařízení se zvláštním režimem, které v regionu chybí.

„V Nemocnici s poliklinikou v České Lípě se připravuje záměr prodeje, který musí být v prvním kole podle zákona nabídnut za odhadní cenu, tedy 7,5 milionů korun. Teprve kdyby se to nepovedlo, lze s nabízenou cenou pohybovat i dolů,“ potvrdil zamýšlený prodej Pavel Petráček, krajský radní pro sociální věci a zároveň předseda dozorčí rady NsP v České Lípě.

„Rozhodnutí o prodeji je pro nás velkým zklamáním. Chtěli jsme, aby v areálu léčebny vznikl domov důchodců, kde by mohli být umístěni i pacienti s Alzheimerovou nemocí. Plánovali jsme nabízet rovněž odlehčené služby. To jsou sociální služby, které v regionu citelně chybí a víme, že by o ně měla celá řada rodin zájem. Měli jsme všechno připravené včetně způsobu financování, ale asi zbytečně,“ reagoval starosta Nového Boru Jaromír Dvořák.

První informace o sloučení dvou léčeben, novoborské a českolipské, přišly loni v lednu. Představitelé Nového Boru i občané se postavili proti a uspořádali petici, v níž požadovali zachování

Pod petici se tehdy podepsalo na 2 400 lidí z Novoborska. Loni v září padlo definitivní rozhodnutí o přestěhování klientů do českolipské nemocnice.

„Při zhoršení zdravotního stavu pacientů v Novém Boru řešíme časté noční převozy do českolipské nemocnice. Takové převozy pacientům rozhodně neprospívají,“ uvedl před časem Petr Chmátal, ředitel NsP v České Lípě.

Stěhování pacientů v březnu

Léčebna dlouhodobě nemocných ukončí svoji činnost v průběhu března, kdy se postupně pacienti přestěhují do českolipské nemocnice. „Již jsou téměř dokončené veškeré práce nutné k přesunu šesti desítek lůžek z Nového Boru,“ uvedl mluvčí NsP Česká Lípa Petr Pokorný.

Novoborská léčebna je součástí základního kapitálu NsP v České Lípě jako nepeněžitý vklad.
„Nemáme jinou možnost než areál léčebny v Novém Boru prodat co nejvyšší nabídce. Na žádná jiná hlediska nemůžeme brát zřetel, bohužel ani na zájem města Nový Bor. Tuto skutečnost si mělo uvědomit předešlé krajské zastupitelstvo, když z českolipské nemocnice udělalo obchodní společnost,“ uvedl Stanislav Cenek, místopředseda představenstva a technický a provozní ředitel NsP v České Lípě. V souvislosti s prodejem, kde bude rozhodovat pouze výše nabídky, se Jaromír Dvořák obává toho, kdo bude příštím vlastníkem.

Tržnice nebo prázdno

„Klidně se může stát, že nám v centru města vyroste obří tržnice. Také se může stát, že bude areál pět let prázdný, protože se nenajde žádný vlastník a stane se terčem vandalů,“ nastínil starosta Dvořák. Jak dále řekl, nezanedbatelné je i to, že řada stávajících zaměstnanců léčebny, zejména technický personál, přijde o práci.

Historie novoborské LDN sahá až do roku 1903,kdyse obce tehdejšího soudního okresu Nový Bor sloučily a vybudovaly nemocnici sloužící celému okresu.

V léčebnu se nemocnice proměnila už v 70. letech minulého století.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?