Kdo lékařům jámu kopá, stává se ministrem zdravotnictví

6. 12. 2006 9:37
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS) chce podle prezidenta České lékařské komory (ČLK) Milana Kubka poškodit soukromé lékaře. Ministr připravuje vyhlášku, kterou zbaví soukromé lékaře trvalého smluvního vztahu se zdravotními pojišťovnami, a tím i existenční jistoty, řekl včera Kubek...


Co je víc, zákon, nebo ministr? To je otázka, která právě nyní leží v hlavě členům ČLK.

Zdůraznil, že ČLK udělá vše pro to, aby tomu zabránila. Julínkův mluvčí Tomáš Cikrt s Kubkovými slovy nesouhlasí a zdůrazňuje, že ministerstvo při přípravě vyhlášky postupovalo v souladu se zákonem.

Hledá se právo, zn. zoufale

„ČLK se obrací na poslance s žádostí, aby, pokud ministr od tohoto úmyslu neupustí, podali na tuto vyhlášku ústavní stížnost,“ řekl Kubek. Dodal, že návrh vyhlášky je podle právního rozboru komory protiústavní, protože ministr chce vyhláškou uložit povinnost, kterou může uložit jen zákon. Cikrt se podobného kroku neobává. Poukázal přitom na skutečnost, že vyhlášku posvětila legislativní rada vlády. „Pan Kubek se snaží zaujmout, obhájit si místo v čele komory,“ reagoval Cikrt na slova šéfa ČLK. „Pan Kubek se snaží hovořit za lékaře, ale ti lékaři se přece s pojišťovnami dohodli jinak. Dohodli se skrze sdružení, která jsou k tomu oprávněna,“ dodal.

Trvalý smluvní vztah podle Kubka představuje jistotu pro soukromé lékaře a je důležitý i pro pacienty, kteří tak mají jistotu, že je žádný úředník nepřipraví svým rozhodnutím o lékaře, ke kterému mají důvěru.

Boj o přežití

Novou smlouvu na dobu neurčitou mají z 15.000 soukromých lékařů zatím jen stovky, ale tisíce o ni už požádaly. Julínek však ve vyhlášce navrhuje, aby „uvedli své smlouvy do souladu s jeho vyhláškou“, tím by ale o trvalý smluvní vztah přišli. Podle ministra zdravotnictví by mohli lékaři uzavřít smlouvu se zdravotní pojišťovnou na osm let, pokud se s pojišťovnou nedohodnou jinak. Kubek ale na druhou stranu uvádí, že jednotliví lékaři nemají šanci ubránit se pojišťovně, když jim dá smlouvu jen na kratší dobu.

Kdo ví, co se nakonec „vyklube“ z chování Julínka, který si jako jeden z prvních stěžoval na vyhlášku předchozí.

Metro

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?