Kdo má nárok na ošetřovné?

14. 3. 2011 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Pokud zaměstnanec nemůže vykonávat zaměstnání z důvodu ošetřování nemocného člena domácnosti, má při splnění stanovených podmínek nárok na ošetřovné. Je to dávka nemocenského pojištění a vyplácí ji příslušná OSSZ.


Nárok na ošetřovné má zaměstnanec také, musí-li pečovat o zdravé dítě mladší 10 let, protože školské nebo dětské zařízení bylo uzavřeno, dítěti byla nařízena karanténa, nebo onemocněla osoba, která o dítě pečuje. Při péči o dítě starší 10 let z důvodu uzavření školy ošetřovné nenáleží. V případě nutnosti péče o nemocného člena rodiny se nárok na dávku uplatňuje tiskopisem „Rozhodnutí o potřebě ošetřování (péči)“, který vystavuje ošetřující lékař nemocné osoby, v případě nařízení karantény též orgán ochrany veřejného zdraví (dále jen OL).

Tiskopis má 2 propisovací díly. Při vzniku potřeby ošetřování předá ošetřující lékař pojištěnci 1. díl tohoto rozhodnutí, a to žádost o ošetřovné, jímž zaměstnanec uplatňuje nárok na ošetřovné a po doplnění části B ho předá zaměstnavateli. Pro výplatu dávky musí zaměstnanec doložit i trvání potřeby ošetřování potvrzením od OL. Vznikne-li nárok na ošetřovné při péči o dítě do 10 let kvůli uzavření dětského výchovného zařízení, zaměstnanec jej uplatní na příslušném tiskopisu, který mu vydá výchovné zařízení. Zaměstnanec ho po vyplnění potřebných údajů předá neprodleně zaměstnavateli, ten žádost patřičně doloží a neprodleně předá OSSZ.

VÝŠE OŠETŘOVNÉHO

Výše ošetřovného od prvního kalendářního dne činí 60 procent redukovaného denního vyměřovacího základu (dále DVZ) za kalendářní den. DVZ je průměrný denní příjem v tzv. rozhodném období, což je zpravidla 12 kalendářních měsíců před měsícem, ve kterém vznikla sociální událost. Příjmy v tomto období se sečtou, vydělí se počtem kalendářních dnů a získaná částka tvoří DVZ. Ten se stanoveným postupem redukuje a z redukovaného denního vyměřovacího základu se počítají dávky nemocenského pojištění. Z částky do první redukční hranice (825 Kč) se u ošetřovného počítá 90 procent, z částky nad první redukční hranici do druhé redukční hranice (1237 Kč) se počítá 60 procent, z částky nad druhou redukční hranici do třetí redukční hranice (2474 Kč) se počítá 30 procent a k částce nad třetí redukční hranici se nepřihlíží.


PŘÍKLAD: VÝPOČET OŠETŘOVNÉHO

ošetřovné je vypláceno nejdéle 9 kalendářních dní, u osamělého zaměstnance, který má v trvalé péči dítě do 16 let věku s neukončenou povinnou školní docházkou, nejdéle 16 kalendářních dní.


O autorovi: PAVEL GEJDOŠ, ČESKÁ SPRÁVA SOCIÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ

1)
roky) x AST (U/l
2)
PLT (109/l
3)
OR = 2,36, 95% CI 1,34-4,15, p = 0,003), resp. (OR = 2,42, 95% CI 1,22-4,81, p = 0,01
4)
OR = 3,22, 95% CI 2,28-4,55, p < 0,0001), resp. (OR 2,82, 95% CI 1,91-4,15, p < 0,0001

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?