Kdy je dobré nechat si provést interní vyšetření?

19. 3. 2015 0:01
přidejte názor
Autor: Redakce
Trápí vás kašel, bolesti na hrudi, nebo bolesti hlavy, břicha, bušení srdce či pocit, že se nemůžete nadechnout? Pomůže vám interní vyšetření, které zhodnotí stav a činnost vnitřních orgánů i celkový stav organizmu. Budete tak vědět, jak na tom jste, zda jsou na místě obavy, protože se prokáže organická příčina nebo zjistíte, že za symptomy vězí vaše psychika. Anebo obojí. Každopádně není důvod vyšetření odkládat. Čím dříve budete znát výsledky, tím lépe.


Kam se na interní vyšetření vydat? Můžete jít rozšířit řady nemocných v čekárně svého praktického lékaře. Bude na vás mít vyhrazený čas, je docela pravděpodobné, že se pozastaví nad tím, proč s bolestmi hlavy nebo kašlem jdete za ním a nekoupíte si lék v lékárně nebo přidá nějaký ten bonmot o tom, že kdo dnes není přepracovaný a ve stresu, jako by nežil. Můžete také využít služeb preventivního oddělení na pražské klinice estetické medicíny Brandeis Clinic. „Praktickou výhodou je, že přijdete na řadu tehdy, kdy jste objednáni, dokonce lze domluvit i vyšetření ve večerních hodinách, nikdo nebude zpochybňovat vaše důvody, bude vám věnován veškerý potřebný čas a vyšetření provede lékař na místě,“ vysvětluje Anna Brandejs, majitelka a zakladatelka pražské kliniky estetické medicíny Brandeis Clinic.

Jak vyšetření na interním oddělení probíhá? Nejprve MUDr. Petr Luzum, vedoucí lékař, provede podrobný rozbor příznaků a tělesné vyšetření a případně odebere krev nebo moč na laboratorní vyšetření. Na základě výsledků pak stanoví diagnózu a léčbu. Někdy je třeba provést další podrobnější vyšetření, která potvrdí nebo vyloučí diagnózu. Klinika disponuje EKG přístrojem, který je základní vyšetřovací metodou v kardiologii a využívá se nejčastěji k diagnostice bolestí na hrudi, dušnosti, závratí a pocitů bušení srdce. Kromě toho může odhalit zvětšení jednotlivých srdečních oddílů. Dalším vybavením ordinace je ultrazvuk a bicyklový ergometr, který lékaři umožní sledovat práci srdce při zátěži.

Protože doktor Luzum provádí také psychosomatickou konzultaci, může vám pomoci v případě, kdy všechny výsledky budou v normě, ale příznaky neustoupí. Dlouhodobě vysoké pracovní tempo, stres v zaměstnání a nefungující vztahy mohou totiž vést k bolestem hlavy, břicha nebo pocitu, že se nemůžete nadechnout. Každý má různou míru odolnosti vůči stresu, a ačkoli si může myslet, že má situaci pod kontrolou, jeho tělo vnímá stav jinak. Projevem pak mohou být třeba intenzivní bolesti na hrudi připomínající infarkt. Vyskytují se také stavy, kdy se vám rozbuší srdce, špatně se dýchá, míváte návaly horka, úzkosti, stahování hrdla, trpíte nespavostí, pocity nedostatečného dechu, bolestmi hlavy, nebo nevysvětlitelnými bolestmi břicha. Léčba je vždy individuální, optimální terapie závisí na četnosti a intenzitě potíží, ale také na vyvolávající příčině a samozřejmě na typu osobnosti.

Pokud váháte, zda je pro vás vhodné interní vyšetření, vězte, že na kliniku se můžete objednat i při běžných zdravotních problémech, třeba když jste nachlazení, máte akutních střevních problémy, zánět průdušek, infekci močových cest a další.

Další články na téma interního vyšetření najdete na Univerzitě krásy.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?