Když do lékárny, tak jedině s větším finančním obnosem

4. 1. 2012 8:18
přidejte názor
Autor: Redakce
Nemocní lidé od Nového roku musí zase hlouběji sáhnout do svých peněženek. Běžná chřipka i vleklé nemoci se lidem prodraží. Zvýšení cen léků se odrazí hlavně na preparátech, které nehradí pojišťovna.


Hlavním důvodem je zvýšení DPH z 10 na 14 procent. Pozitivní zprávou je, že se už neplatí 30 korunový regulační poplatek za každou položku na receptu, ale za recept, čímž nemocní ušetří.

„Zdražení léků je spojeno se změnou sazby DPH. Změna sazby DPH se týká všech léků,“ řekla mluvčí Státního ústavu pro kontrolu léčiv Veronika Petláková.

Zvyšování cen pocítí hlavně dlouhodobě a chronicky nemocní lidé, kteří musejí léky užívat pravidelně.
„Reálné dopady na pacienty i zdravotní pojišťovny budou nejvíce ovlivněny skutečnou cenou, za kterou bude výrobce daný lék uvádět na trh. Léky hrazené ze zdravotního pojištění totiž mají stanoven cenový limit, který není možné překročit. Výrobce však může uvádět na trh za cenu nižší. Výsledkem bývá nižší spoluúčast pacienta, než jaká vyplývá z cenového limitu,“ uvedla Petláková.

Pacienti, kteří jsou závislí na lécích, se rozhodně neradují. „Z navýšení cen, jako diabetik, dvakrát nadšený nejsem. V důchodovém věku počítám každou korunu a změnu k horšímu určitě pocítím,“ přiblížil hradecký penzista, který si přál zůstat v anonymitě.

Některé lékárny ještě doprodávají staré zásoby, a tak se u nich zdražení teprve projeví. „Zvýšení DPH a v souvislosti s tím i nárůst cen za léky považuji za krok špatným směrem. Je to politické rozhodnutí. Pojišťovny zaplatí více a peníze se do zdravotnictví stejně nevrátí. Léky by měly mít výjimku v podobě snížené sazby DPH jako je tomu v ostatních zemích Evropské unie,“ uzavřel vedoucí lékárny v hradecké fakultní nemocnici Jiří Kotlář.

Jisté je, že více zaplatí za své léky lidé, kteří si léčí například vysoký krevní tlak nebo cukrovku či schizofrenii.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?