Když Heger nezíská podporu pro novelu o reklamě,navrhne přerušení

25. 3. 2013 7:18
přidejte názor
Autor: Redakce
Pokud ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) nezíská pro novelu zákona o regulaci reklamy dostatečnou podporu do úterý, kdy jedná Sněmovna, navrhne jako poslanec plénu, aby bod byl přerušen, a novelu předloží později. Zdravotní výbor se novelou zabýval ve čtvrtek, společné stanovisko nedal. Hlavní spor byl o to, zda v lékárnách umožnit nadále bonusy, či je zakázat. Od zákazu bonusů Heger ustoupit nehodlá.


„Musím o tom ještě vést nějaké rozhovory, takže nedám v tuto chvíli definitivní stanovisko. V každém případě se budeme snažit, aby návrh prošel - jestli ještě budeme shánět hlasy dalších poslanců a bude rozumnější počkat, to se ještě rozmyslíme,“ řekl ministr. Raději prý předloží normu za měsíc, než aby byla smetena ze stolu.

Ministr chce novelou zamezit tomu, aby řetězcové lékárny dávaly pacientům na receptové léky třicetikorunový bonus, kterým jim kompenzují regulační poplatek. Zdravotní pojišťovně ale účtují lék bez bonusu. Ta úhradu započte pacientovi do ochranného limitu, a pokud ho pacient překročí, pojišťovna peníze vrací. Uhradí tak tuto částku dvakrát a zdravotnímu pojištění unikají peníze.

Návrh na přerušení rozpravy dala poslankyně KSČM Soňa Marková s vysvětlením, že před jednáním výboru dorazila řada návrhů, se kterými se výbor musí seznámit. Návrhy poté na výboru zazněly, mezi nimi i ten, že by bonusy zůstaly, ale lékárny by musely pojišťovnám hlásit, že ho poskytly. Pojišťovny by tak už bonus do limitu nezapočítávaly.

Někteří poslanci koaliční ODS před hlasováním odešli, aby umožnili opozici přerušení bodu odhlasovat. „Návrh novely zákona o reklamě je výrazně protikorupční, takže budí vášně a nelibost některých poslanců, kteří podle mě nechtějí, aby se některé regulace zpřísnily,“ zhodnotil postoj výboru Heger. Za sporem lze podle něj vidět už předvolební boj, kdy někteří poslanci ODS, zklamaní ve svých ambicích na post ministra zdravotnictví, hledají záminku, aby práci ministra TOP 09 mohli blokovat.

Heger zpochybnil kritiku některých poslanců, že návrhy nejsou dobře připravené a je potřeba o nich dále jednat. Připomněl, že návrh projednala vláda loni v létě, od té doby je ve Sněmovně. Výbor ho má už čtyři měsíce, přitom normu měl projednat do 60 dnů od chvíle, kdy ji dostal.

Prezident České lékárnické komory Lubomír Chudoba ČTK řekl, že v ostatních evropských zemích jsou v souvislosti s výdejem léků na recept zakázány finanční i nefinanční bonusy. Lékárny mohou poskytovat pouze slevy, ty ministerstvo rušit nechce.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?