Když IZIP nechcete, důvody si vždycky najdete

7. 3. 2011 8:35
přidejte názor
Autor: Redakce
„Pokud nemáte zájem se do projektu zapojit, najdete si vždy důvody proč a jak neúčast zdůvodnit. Odpor k IZIP může být i proto, že by, pokud by systém byl naplněn a funkční, bylo možno zkontrolovat pohyb pacienta, počty vyšetření a nadbytečně vykázané výkony,“ říká hejtman kraje Vysočina Jiří Běhounek.


Ve Vašem kraji má být spuštěn pilotní projekt, kdy k tomu dojde? Proč bylo rozhodnuto, že zrovna u vás?

V kraji Vysočina IZIP je zaveden, jako však i jinde není naplňován. Proč byla navržena Vysočina mi není známo.

Máte přehled o tom, kolik lékařů u vás využívá projekt IZIP? A nemocnice?

Přehled za kraj nemáme, nemocnice jsou zapojeny všechny a rovněž ZZS,ale rozsah používání nám není znám.

Jak přesně bude systém testován? Co se bude šetřit?

Tyto otázky musíte adresovat IZIP a VZP , které mají data, jež kraj k dispozici nemá.

Kdo projekt financuje? Kolik bude stát?

Není mi známo, že by došlo ke zvýšení částky, která je vyčleněna na aplikaci v roce 2011.

Jaké výsledky se z tohoto projektu očekávají?

Pokud by byla data plněna výstupem by byly jednoznačné přehledy poskytnuté léčby,zobrazila by se duplicitní vyšetření a vyšetření předchozí. Byl by přehled o akutních stavech, alergiích a tak dále. Dnes žádný srovnatelný výstup k dispozici není.

Jste zároveň člen správní rady, hovoří se o tom, že toto je poslední šance pro IZIP, pokud pilotní projekt ukáže, že není efektivní, je možné, že projekt prostě skoční?

Zda projekt skončí nemohu posoudit,ale jistě bych ve Správní radě VZP jeho další podporu, případ ně odkup nemohl podpořit.

Projekt má řadu odpůrců, lékařů do něj zapojených je málo a nedůvěra panuje zejména v oblasti ochrany dat. Co si Vy, jako lékař, o IZIP myslíte?

Pokud nemáte zájem do projektu se zapojit, najdete si vždy důvody proč jak neúčast zdůvodnit. Odpor může být i proto, že by, pokud by systém byl naplněn a funkční, bylo možno zkontrolovat pohyb pacienta, počty vyšetření a nadbytečně vykázané výkony. Ochrana dat je zaklínadlo na kterém skončilo nemálo IT aktivit ve zdravotnictví. Proto v e-Health stále zaostáváme.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?