Když stát za své pojištěnce nedá víc, musí je najít zdravotnictví

25. 5. 2012 8:28
přidejte názor
Autor: Redakce
Utlumení růstu platů i rozvoje medicíny a větší důraz na efektivitu znamená podle ministra Leoše Hegera (TOP 09) pro zdravotnictví středeční rozhodnutí vlády, že příští rok nezvýší platby pojistného za děti, důchodce či nezaměstnané. Zdravotnictví o peníze přijde tím, že stoupne DPH a skončí daňové úlevy pro zdravotnické prostředky. Chybět tak bude přinejmenším sedm miliard korun. Ročně spotřebuje zdravotnictví kolem 300 miliard.


„Peníze jsou potřeba na zvyšování platů a na rozvoj medicíny. Když nebudou, bude se muset oboje tlumit. Co se neušetří útlumem mezd a rozvoje medicíny, musí se ušetřit vnitřní efektivitou,“ řekl ČTK ministr.

Heger je přesvědčen, že ve zdravotnictví je pořád ještě hodně neefektivního, takže prostor pro úspory je. Příkladem jsou podle něj předražené zakázky na nákupy přístrojů a vybavení pro nemocnice. Ministr jako jeden z prvních kroků po svém nástupu do funkce zveřejnil protikorupční strategii, kterou se musejí státní nemocnice řídit.

Nynější sazby DPH 14 a 20 procent stoupnou od příštího roku na 15 a 21 procent, zdravotnictví se přitom muselo vypořádat s předchozím zvýšením dolní sazby z deseti na 14 procent.

Platby státu na zdravotní pojištění takzvaných státních pojištěnců se naposledy zvyšovaly v roce 2010 na 723 koruny, od té doby se neměnily a pro příští rok se ani měnit nebudou. Heger nepochodil na vládě s návrhem, aby měsíční platba státu za jednoho pojištěnce stoupla o 49 korun na 772 koruny. Systému by to přineslo za rok 3,6 miliardy, zmírnil by se tak dopad zvýšené DPH. Ministerstvo financí však označilo návrh za nereálný a vláda se k jeho názoru přiklonila.

„Evidentně to znamená, že systém bude tlačit na vyšší efektivitu,“ potvrdil náměstek Petr Nosek. Zdravotnictví bude muset odvést v DPH letos navíc čtyři miliardy korun, příští rok další tři miliardy. Zhruba miliardu by mu naopak mohlo přinést zrušení daňových stropů.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?