Když to nějak divně rezonuje

15. 3. 2011 8:22
přidejte názor
Autor: Redakce
V odpovědi hejtmana Novotného na otevřený dopis senátora Horníka se objevila informace, že generální ředitel KKN Horák chtěl pořídit ve výběrovém řízení magnetickou rezonanci o šest milionů levněji, než požadovali někteří lékaři. To je ovšem ze strany hejtmana velmi podivná interpretace skutečného stavu!


GLOSA

Celý tendr totiž provází řada pochybností a podezření, které jsou zcela oprávněné. Řádná výběrová komise doporučila zakázku zadat firmě Philips.

Ředitel Horák však poté rozhodl zcela opačně - ve prospěch firmy Siemens. Podle něj měla komise porušit zákon během hodnocení nabídek, když nevybrala nabídku firmy Siemens.

Celá věc se proto poté dostala až na antimonopolní úřad, který pak po pečlivém zkoumání zjistil něco úplně jiného než ředitel Horák - nemocnice porušila zákon tím, že nabídku Siemens nevyloučila!

Siemens totiž uváděl ve své nabídce různé ceny, takže nastala ta situace, že ceny nižší byly hodnoceny komisí a na ty vyšší pak měla být posléze ředitelem Horákem zaKKN údajně podepsána smlouva.

Vůbec ovšem není jasné, jak došel hejtman Novotný (ČSSD) k sumě šesti milionů, o které měla být nabídka Siemens levnější. Cena magnetické rezonance firmy Philips je 26,1 milionu, Siemens uváděl cenu 25,7 milionu (ale ta je nyní vážně zpochybněna). Dále měly firmypředložit v nabídce i smlouvy na pozáruční servis.

Zde jsou rozdíly. Philips nabízí roční servis za 744 tisíc korun, což za osm let činí šest milionů. Siemensmá roční servis za pouhých 96 tisíc korun, takže za osm let by měla nemocnice zaplatit pouhých 770 tisíc korun. To bude zřejmě ten rozdíl, o kterém mluví hejtman Novotný.

A vůbec se nepozastavuje nad tím, jak je možné, že může být mezi dvěma srovnatelnými výrobci tak velký rozdíl v ceně servisu. Vysvětlení je ale jednoduché: nemocnice nepožadovala ve výběrovém řízení zahrnout do servisu dodávky náhradních dílů.

A ty mohou potom být v případě Siemens velmi drahé, zvláště když jejich nákup již nebude podléhat žádnému výběrovému řízení. Lékaři mají podezření, že se nejedná jen o náhodné chyby v nabídce a v zadávací dokumentaci, ale že mohlo jít o předem domluvený scénář.

A proto nyní zvažují podat na generálního řediteleKKN Horáka trestní oznámení. Lze se jim divit?

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?