Ke sporům ohledně zdravotnictví koalice zřídí pracovní skupinu

14. 5. 2015 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Koaliční rada se dohodla na vytvoření pracovní skupiny ke zdravotnictví. Ta by měla do konce června předložit informace o způsobu valorizace plateb za státní pojištěnce, elektronizaci zdravotnictví, centrálních nákupech, zlepšení transparentnosti v resortu a na auditech přímo řízených organizací.


Na tiskové konferenci po jednání koaliční rady to uvedl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

„Skupinu by měl svolat ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček a tři zástupci za každou koaliční stranu. Do konce měsíce června by měla podat informaci, jak daleko jsme dospěli na expertní úrovni v těchto oblastech,“ uvedl premiér.

Němeček (ČSSD) chce zvýšit od příštího roku platbu za státní pojištěnce na zdravotní pojištění na 904 korun a v dalších letech ji pravidelně valorizovat. Nyní dává za každého státního pojištěnce měsíčně 845 korun. Státních pojištěnců, což jsou děti, nezaměstnaní či důchodci, je šest milionů.

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) přitom nebyl nakloněn zvyšování plateb. Již dříve jeho ministerstvo uvedlo, že systém není zásadně podfinancovaný a navíc zdravotnictví stále schází transparentnost hospodaření. Místopředseda ANO Jaroslav Faltýnek ovšem uvedl, že navýšení odvodů za státní pojištěnce je v koaliční smlouvě. „Ale my chceme nejdříve zkusit najít úspory v systému. A pokud úspory nenajdeme, tak se budeme bavit o navýšení ze státního rozpočtu,“ uvedl.

Koaliční rada dnes dále podle premiéra probírala i další body koaliční smlouvy. Týkaly se daňové politiky, čerpání peněz z evropských fondů a zemědělství. K dalším tématům z koaliční smlouvy se podle Sobotky zástupci vládních stran vrátí na dalších zasedáních. „Ta debata spočívala v tom, že jsme se bavili o jednotlivých článcích a požádáme ministry o informace, jak jsou části koaliční smlouvy naplňovány,“ uvedl Sobotka.

V případě daní se zástupci koalice bavili o zrušení superhrubé mzdy, ke které má ministerstvo financí vypracovat analýzu. Dále koalice potvrdila závazek zavést elektronickou evidenci tržeb a zlepšit výběr daní.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?