Kladenská nemocnice dostane od kraje 150 milionů korun

20. 9. 2017 7:11
přidejte názor
Autor: Redakce
Středočeští zastupitelé včera schválili zvýšení základního jmění kladenské nemocnice o 150 milionů korun. Je to už několikátá finanční injekce od kraje, nemocnice ztrátově hospodaří několik let.


Podle hejtmančina náměstka Martina Kupky (ODS) se hospodaření zadlužené nemocnice pozvolna zlepšuje. Opozice kroky kraje kritizuje. Na začátku letošního roku přesáhly závazky kladenské nemocnice 300 milionů korun, podle dřívějšího vedení nemocnice ztrátu způsobil především systém financování nemocnic a nastavení smluv s pojišťovnami. Loni zařízení skončilo ve ztrátě 171 milionů korun.

Kupka připomněl, že kraj letos zvýšil základní kapitál nemocnice už o 260 milionů korun jakožto součást opatření nezbytných k oddlužení a záchraně nemocnice, které reálně hrozil úpadek. Aktuální hospodářský výsledek je podle Kupky minus 37,6 milionu korun, do něj je ale už započtena letošní dotace. „Zatímco v loňském roce nemocnice dospěla ke ztrátě 171 milionů korun, v letošním roce to už nebude horší než 130 milionů korun. A to je fakticky pesimistický výhled,“ uvedl Kupka.

Podle předsedy opozičního klubu ČSSD Miloše Petery by oddlužení mohlo postupovat rychleji. Pokles ztráty na 130 milionů korun ho prý příliš neuspokojuje. Kritická byla i TOP 09. Podle ní jde o opakované záplatování ztrát, které je ekonomickým i morálním hazardem. Zastupitel za TOP 09 Petr Tiso tvrdí, že zastupitelstvo bez odporu opakovaně schvaluje požadavky na nové dotace a krajské nemocnice nejsou nuceny hospodařit lépe.

„Řešíme naprosto elementární předpoklady fungování kladenské nemocnice,“ prohlásil hejtmančin náměstek pro finance Gabriel Kovács (ANO). Pomoc kraje je podle něj opodstatněná.

Nemocnice má od března nové vedení, které podle Kupky postupně zavádí opatření k ozdravení hospodaření nemocnice. Jde například o zavedení systému jednotného nákupu služeb, zdravotnického materiálu, léčiv a techniky, hlídání výkonů spolu se systémem úhrad a další kroky.

khj hj

1)
poznámka

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?