Klatovská nemocnice krátí u jednodušších zákroků lékařskou péči

2. 9. 2011 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Klatovská nemocnice zkrátila odedneška u jednodušších operativních zákroků dobu lékařské péče. První den jde pacient na plánovanou operaci a druhý den odchází domů. Největší lůžkové zařízení v Plzeňském kraji k tomu nutí zdravotní pojišťovny i sami pacienti, kteří chtějí zůstávat v nemocnici co nejkratší dobu.


ČTK to řekl ředitel krajského zařízení František Lešundák.

Jednodenní operativu, kdy lékař pacienta v dohodnutý den odoperuje a druhý den už jde domů, zahajuje nemocnice v plném rozsahu na chirurgii, ortopedii, gynekologii, očním a ORL. „Tento týden objednáme pacienty a od příštího pondělí bychom měli začít operovat,“ řekl náměstek ředitele Jaromír Vondrů. Z počátku půjde o jednodušší zákroky, jako jsou křečové žíly, pupeční kýly, artroskopie, ženské močové inkontinence a ušní a nosní mandle. Postupně se budou počty zvyšovat.

Nemocnice, která letos plánuje stejně jako loni ztrátu kolem 72 milionů korun, nemůže zatím nijak zvyšovat objem plánovaných lékařských výkonů, protože má Všeobecnou zdravotní pojišťovnou limitovaný objem paušálu pro tento rok, který zůstal meziročně stejný. „Nemůžeme tak vyřešit záporný hospodářský výsledek,“ uvedl ředitel.

Přitom nemocnice vyšla podle něj pojišťovnám vstříc, když zrušila 70 akutních lůžek, tedy 22 procent. Od července celkem 40 na gynekologii a očním oddělení, o dalších 30 redukovala finální počet postelí v dokončované nové nemocnici, kam se přesunou všechna lůžka kromě plicních a psychiatrických v polovině příštího roku.

Léčebné zařízení také zřídilo 20 lůžek následné péče, které dosud nemělo ani jedno, na rozdíl od dalších menších krajských nemocnic ve Stodě a Domažlicích, kde jich je po 60. S VZP dohodlo zřízení pěti lůžek na JIP a k 1. říjnu má vzniknout dalších 20 lůžek LDN. „Klatované musí dosud dojíždět za rodinou 35 kilometrů do horažďovické nemocnice,“ dodal ředitel. Podle něj je Klatovská nemocnice „až velmi vzorovým zařízením probíhající reformy“, protože k uvedeným krokům zařízení nikdo nenutil. Vyšli jsme z nutnosti racionalizace a plánu nové nemocnice, dodal.

Nemocnice, která letos nemá vinou stop stavu šanci získat od VZP žádné peníze navíc, se chce v roce 2012 kompletně připravit na nový model financování systémem DRG, tedy nikoli paušální platba, ale úhrady za pacienta a složitost výkonu. „Díky tomu, že máme experta na operace kyčlí, bychom jich udělali dvakrát tolik než nyní. Museli bychom je ale hradit ze svého,“ dodal ředitel. Podle něj se bude muset v režimu DRG, jehož podmínky ani termín ještě není jasný, více bojovat o pacienty.

Nemocnice, která je dnes ze 75 procent závislá na VZP a zbytek jí hradí ostatní pojišťovny, chce být podle Lešundáka v roce 2013 na „černé nule“.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?