Klatovská nemocnice možná zruší téměř 100 akutních lůžek

3. 3. 2011 8:14
přidejte názor
Autor: Redakce
Klatovská nemocnice by mohla snížit počet svých akutních lůžek i o víc než osm desítek. V současné době má největší krajem vlastněná nemocnice v Plzeňském kraji 372 akutních lůžek a 13 lůžek sociálních a následné péče.


Po dokončení novostavby monobloku nové nemocnice by se mohl při stěhování oddělení počet akutních lůžek snížit až na 286. Nemocnice by ale ráda současně získala navíc dalších 35 lůžek následné péče, řekl ředitel František Lešundák.

Upozornil zároveň na to, že jsou to zatím jen pracovní úvahy. Plzeňský kraj, jemuž patří čtyři nemocnice s akutními lůžky a dvě nemocnice následné péče, možné rušení některých akutních lůžek připouští.

Rozumné rušení, zejména pokud budou pojišťovny ochotné přistoupit na sdílení lůžek mezi více odděleními, je šance na nemalé úspory, řekl už dříve ČTK hejtman Milan Chovanec (ČSSD). Připomněl, že některá oddělení, jako je třeba oční, má trvale velmi málo pacientů, což prodražuje provoz.

Právě oční oddělení a také oddělení ORL by měla v Klatovech podle Lešundáka po nastěhování do nové nemocnice o všechna akutní lůžka přijít. Dohromady jich nyní je 35. Další možné úspory lůžek jsou i na jiných odděleních. Lešundák zdůraznil, že v případě potřeby nebude problém třeba dítě po operaci mandlí na ORL umístit na lůžko dětského oddělení.

Nemocnice však chce současně získat od pojišťoven smlouvy na další lůžka následné péče. „Je to svázané jedno s druhým,“ uvedl ředitel nemocnice. Provoz lůžek následné péče je výrazně levnější než akutní lůžka. Využívají je například pacienti po operaci na doléčení, když už nepotřebují tak intenzivní péči. Hlavní personál tvoří sestry, potřeba lékařů je mnohem menší než na akutních odděleních.

Lůžka následné péče by mohla najít uplatnění v některém z objektů, který po stěhování do nové nemocnice opustí jiná oddělení. Vedení nemocnice zpracovává plán případného využití budov.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?