Klaudiánova nemocnice utrácí desítky milionů korun

9. 10. 2010 8:43
přidejte názor
Autor: Redakce
Pracovníci, a především pacienti nukleárního oddělení Klaudiánovy nemocnice mají k dispozici nový přístroj.


Několika násobně se tak zlepší diagnostické možnosti u některých onemocnění. Výhodou nového aparátu, zvaného SPECT/CT, je možnost kombinovaného nukleární a rentgenového vyšetření.

„Umožňuje nám to zrychlit diagnostiku některých závažných onemocnění,“ vysvětlil MUDr. Tomáš Kolín s tím, že doposud bylo třeba obě vyšetření provádět odděleně. Nyní tedy stačí jediná návštěva specialisty. SPEC/CT, jenž byl v nemocnici právě instalován, stál astronomických 22,5 milionu korun. Byl ale pořízen z prostředků Regionálního operačního programu Středočeského kraje. Pracovníky nyní čeká proškolení, jak s přístrojem pracovat. Každý týden je na oddělení ambulantně a při plném vědomí vyšetřeno cca 80 pacientů všech věkových kategorií. A v čem spočívá pokrokovost tohoto drahého zařízení? Nukleární vyšetření založené na záření radioaktivních látek umí sice velmi spolehlivě odhalit nádor, ten je ale obtížné lokalizovat. Rentgenové CT naopak neodhalí onemocnění, ale lze jím velmi přesně určit, kde se nemocná tkáň nachází. „Jedná se o spojení dvou přístrojů, ale účinnost pro diagnózu může být několikanásobná. Je to obrovské zlepšení diagnostiky nádorových a zánětlivých onemocnění,“ zdůraznil Kolín.

Čekací doba na vyšetření je od okamžitého zhruba dva až tři měsíce, podle závažnosti pacientova stavu.

Nejvíce pacientů přichází s kostními onemocněními, jak ale upozornil Tomáš Kolín, přístroj lze využít i u jiných neduhů.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?