Klaus jmenoval Kubinyiho ministrem zdravotnictví

14. 4. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Prezident Václav Klaus jmenoval dnes na návrh premiéra Vladimíra Špidly novým ministrem zdravotnictví poslance ČSSD Jozefa Kubinyiho. Nový ministr nastoupí do funkce tento čtvrtek. Při jmenování Klaus uvedl, že ministerstvo zdravotnictví je nemocným resortem, kde se střídá nejvíce ministrů...


Praha - Je nemocnější než české zdravotnictví, doplnil prezident.

DÁLE ČTĚTE:
Špidla představil nového ministra

„Ministerstvo zdravotnictví, zdá se, je zakleté ministerstvo,“ uvedl Klaus. Kubinyimu proto popřál, aby se mu podařilo toto „zakletí“ odstranit, stabilizovat české zdravotnictví a konečně mu vnuknout „jinou vůdčí“ myšlenku, než mělo doposud. Prezident také naznačil, že je proti posilování státního vlivu ve zdravotnictví, což byla jedna z hlavních myšlenek koncepce odcházející ministryně.

Kubinyi po složení slavnostního slibu novinářům řekl, že prvním jeho krokem bude zformování týmu odborníků, s nimiž stanoví pořadí priorit. Z koncepce Součkové hodlá převzít jen první analytickou část popisující současný stav zdravotnictví.

„Mám vlastní vizi, kterou bych chtěl naplnit,“ uvedl. Své návrhy chce předat poslancům do „několika týdnů, maximálně měsíců“.

Klaus v reakci na Kubinyiho slova poznamenal, že by raději než o vytváření týmu slyšel již dnes o jasné vizi a konkrétních krocích nového ministra. „Byl bych rád, kdybyste začal tím, že odstátníte zdravotnictví, že zavedete jedinou možnou věc -soukromé účty pacientů…,“ naznačil Klaus.

Od vlády ČSSD však podle Kubinyiho nemůže Klaus tak radikální změny očekávat. „Obávám se, že si budete s tímhle muset počkat na nějakého jiného ministra,“ odpověděl prezidentovi.

Jmenování na Hradě byl dnes přítomen rovněž premiér Špidla. „Mohu vás ujistit, že (Kubinyi) bude mít podporu celé vlády a bude mít i naprosto jasnou podporu moji,“ uvedl Špidla.

ČTK

DÁLE ČTĚTE:
Nejméně oblíbená ministryně odchází
Co řekli k odvolání Součkové její kolegové?

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?