Klaus podepsal zákon rušící nutný souhlas rodičů s léčbou dítěte

1. 3. 2013 8:10
přidejte názor
Autor: Redakce
Prezident Václav Klaus dnes podepsal zákon rušící povinný souhlas obou rodičů s léčbou dítěte. ČTK o tom informoval mluvčí Hradu Radim Ochvat. Povinný souhlas zavedla od loňského dubna zdravotnická reforma, ale opatření přineslo potíže a vysloužilo si kritiku rodičů i lékařů. Zákon také například zpřesňuje vymezení péče, kterou mohou lékaři poskytnout bez souhlasu.


Prezidentem podepsanou novelu schválila Sněmovna 19. února. Podle zákona by mohl stačit souhlas dítěte s léčbou, lékař ale bude muset rozhodnout, že je takový postup přiměřený s ohledem na rozumovou vyspělost pacienta. Pokud tomu tak nebude, bude nutný souhlas rodiče, který k němu ale bude moci zmocnit například prarodiče nebo chůvu. Novela rovněž ruší povinnost lékaře, požadovat od pacienta po uplynutí 30 dnů nový informovaný souhlas s léčbou.

Zákon mění také podmínky pro klinickou a praktickou výuku u poskytovatelů zdravotnických služeb. Zároveň poslanci novelou poskytli více času jeslím na jejich přeměnu ze zdravotnického zařízení, a to až do konce letošního roku. Do takzvané domácí péče zahrnuli například i zařízení sociálních služeb nebo zařízení ústavní výchovy. Nyní je možná jen u pacienta doma.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?