Klaus ujistil Rowlingovou, že bere otázku klecových lůžek vážně

28. 7. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Kritiku Rowlingové však Klaus pokládá za velmi zjednodušenou. "Problém, jehož jste se dotkla, je samozřejmě závažný a je předmětem permanentního, seriózního, odborného posuzování v naší zemi, ale i jinde ve světě," napsal v dopisu spisovatelce...


PRAHA - Prezident Václav Klaus ujistil britskou spisovatelku Joanne Rowlingovou, že otázku používání klecových lůžek v českých léčebnách bere vážně. Její kritiku ale pokládá za velmi zjednodušenou.

„Problém, jehož jste se dotkla, je samozřejmě závažný a je předmětem permanentního, seriózního, odborného posuzování v naší zemi, ale i jinde ve světě,“ napsal jí v dopise, který dnes poskytla prezidentská kancelář.

V polovině července obdrželi prezident Klaus a premiér Vladimír Špidla od autorky Harryho Pottera dopis, v němž si stěžovala na praktiky v českých ústavech pro mentálně postižené. Na používání klecových postelí upozorňovaly již dříve mezinárodní instituce, naposledy v květnu Amnesty International. Reportáž z Česka přinesl týdeník Sunday Times a veřejnoprávní rozhlas BBC. Klaus považuje článek v Sunday Times za „emotivní a velmi tendenční“.

Jen den poté, co prezident a premiér obdrželi dopis od Rowlingové, nařídil ministr zdravotnictví Jozef Kubinyi klecová lůžka zrušit. Klaus označil tento krok za unáhlený. Ministrovo rozhodnutí ale přesto připomněl v dopise Rowlingové.

Prezident si kvůli dopisu pozval nedávno na Hrad experty na psychologii, psychiatrii a neurologii, s nimiž jednal o problémech psychiatrie i zachování lidské důstojnosti pacientů. Odborníci po schůzce s Klausem řekli, že Česká republika není zemí, která by nadměrně omezovala pacienty. Naopak je členem konsorcia států, jehož zástupci mají vyhodnotit a vydat doporučení k užívání restriktivních metod v ústavech a léčebnách.

O svých konzultacích s českými experty napsal Klaus také v odpovědi britské spisovatelce. „Česká republika je standardní demokratickou zemí a naše zdravotní péče je srovnatelná se zdravotnictvím ostatních vyspělých zemí. Musím odmítnout

představu, že u nás dochází ve zdravotnických zařízeních ke zneužívání zmíněných lůžek či dokonce k týrání mentálně postižených dětí,“ napsal prezident.

Ochrana těžce handicapovaných pacientů, především dětí, musí být podle Klause prioritou celé společnosti. „Mohu Vás ujistit, že já i další orgány České republiky tuto svou povinnost berou velmi vážně,“ dodal prezident.

Odstupující premiér Špidla odpověděl Rowlingové již počátkem minulého týdne. Také on spisovatelce v dopise vysvětlil, že v Česku nejsou lidé mučeni ani drženi v klecích.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?