Klienti za miliony

23. 5. 2011 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Jestli si někdo myslel, že Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) spolkne zdravotní pojišťovnu Média jako mouchu, velmi se mýlil. Získá sice 32 tisíc nových klientů, ovšem cena za ně se zdá být vysoká. Média totiž za dva roky existence stačila nasekat dluhů za několik set milionů korun.


A co hůř - VZP se před převzetím dluhů nemůže nijak uchránit. Dikce zákona jí totiž nedává jinou možnost než fúzi, při níž na ni přejdou nejen pojištěnci, ale také veškeré závazky, pohledávky, majetek a smlouvy, akceptovat.

Benjamínek trhu se ke sloučení rozhodl poté, co jeho managementu bylo jasné, že nedosáhne zákonem stanovenou podmínku získat do listopadu letošního roku sto tisíc klientů.

„Realisticky jsme vyhodnotili, že vzhledem k současnému stavu financování zdravotnictví a při požadavku na ekonomicky podloženou návratnost finančních prostředků se nám v zákonem stanoveném termínu nepodaří získat takový kmen pojištěnců, který by kromě požadovaného počtu byl i kmenem dlouhodobým, stabilním,“ uvedl generální ředitel Média ZP Petr Malý.

VŠE ZAHÁJIL CHRENEK

O licenci na zdravotní pojišťovnu Média se finanční skupina podnikatele Ivana Zacha, konkrétně společnost GES Medical Care, začala ucházet v době, kdy na ministerstvu zdravotnictví působil Tomáš Julínek (ODS). Ten prosazoval zdravotnickou reformu, jejímž cílem mělo být mimo jiné vtáhnout do systému více soukromého kapitálu.

Jedním z bodů reformy měl být i převod pojišťoven na akciové společnosti a v druhém plánu možnost privatizace menších z nich. Jako první příležitost na trhu vycítil ocelářský magnát Tomáš Chrenek, který svou pojišťovnu Agel založil počátkem roku 2008. V tom samém roce vedle Zacha o licenci požádala například také skupina PPF či Appian Group.

Chrenek díky pojišťovně doplnil skládačku svého stejnojmenného zdravotnického holdingu, který vlastní či provozuje desítky nemocnic a dalších zdravotnických zařízení a vedle toho také třeba distributora zdravotnického materiálu. Poté, co ale management zjistil, že na dalším rozvoji pojišťovny by mohl prodělat kalhoty, se rozhodl po zhruba ročním fungování její činnost ukončit.

Pojištěnci z Agelu po dvojité fúzi nejprve s Hutnickou zdravotní pojišťovnou a posléze s Českou národní zdravotní pojišťovnou skončili v České průmyslové zdravotní pojišťovně.

I když ostatní zájemci, jakmile bylo jasné, že Julínkovi se prosadit ambiciózní plány hned tak nepodaří, své žádosti o licenci stáhli, Média nakonec povolení od ministerstva zdravotnictví získala a v dubnu 2009 zahájila činnost.

SOFTWARE Z HOLANDSKA

Vedle budování pobočkové sítě a získávání smluv s lékaři a nemocnicemi bylo hlavním úkolem Médie nabrat dostatečný počet pojištěnců, kteří by jí přinášely dost peněz na pojistném, aby mohla platit nejen léčbu, ale i svou režii. Což se ovšem příliš nedařilo. Český občan je konzervativní, a v situaci, kdy mu Média nemohla nabídnout nic nad rámec ostatních pojišťoven na trhu, se sháněli všelijací klienti a všelijakými, médii hojně přetřásanými, nestandardními způsoby.

„Od samého počátku byla pojišťovna špatně vedena. Provoz dotovala Zachova firma GES, někdy třeba nebylo tři dny na výplaty zaměstnancům. A například software za částku v řádu set milionů korun se objednal až u nizozemské pobočky firmy Oracle, takže nastal i jazykový problém. To nešlo splatit při třiceti tisících pojištěncích,“ řekl týdeníku EURO jeden z bývalých zaměstnanců Médie.

O fúzi se v pojišťovně začalo mluvit koncem loňského roku, správní rada ji nakonec rychle schválila v březnu, aby od druhého čtvrtletí již mohli být klienti u VZP. Z informací prezentovaných na její správní radě vyplývá, že kromě již zmíněných 32 tisíc pojištěnců jí do vínku přinesla 6500 smluv se zdravotnickými zařízeními, z toho necelých 270 pro VZP zcela nových.

Dluh na provozním fondu Médie dosáhl 145 milionů korun a například závazky z pořízení informačního systému dosahují 168 milionů korun. Zdroje obeznámené s finanční situací pojišťovny uvádějí, že celkové dluhy mohou přesáhnout až 450 milionů korun. Ač zprávu o fúzi považovala VZP původně za dobrou, vypadá to, že získala nejdražší pojištěnce na trhu.

Detaily o výsledcích hospodaření Médie ale zatím VZP nechtěla uvádět. „Informace v souvislosti se sloučením Média ZP se v těchto dnech připravují ve všech úsecích pojišťovny k projednání pro příští správní radu, která bude koncem května. Po tomto termínu vám je samozřejmě budeme moci poskytnout,“ upřesnil mluvčí pojišťovny Jiří Rod. Situaci Médie nechtěl konkretizovat ani její bývalý ředitel Petr Malý.

HOVORKA SE UŤAL

Špatný podnikatelský záměr, řeklo by se. Jenže tak trochu bez rizika pro zakladatele pojišťovny. VZP totiž nic jiného nezbývá než Médiu pohltit a spolu s ní převzít i její dluhy. Ze zákona o zaměstnaneckých pojišťovnách vyplývá, že pojišťovně, která se chce sloučit právě s VZP, stačí nechat si toto rozhodnutí posvětit jen svojí správní radou. Ministerstvu zdravotnictví a VZP pak rozhodnutí jen oznámí.

Takto konstruované paragrafy se do zákona dostaly v roce 2009, když se lidovecký poslanec Ludvík Hovorka se svými kolegy snažil znemožnit spojení Chrenkova Agelu s dalšími malými, tehdy zdravými pojišťovnami.

„V době, kdy vznikají nové zaměstnanecké zdravotní pojišťovny, které mají na rozdíl od stávajících konkrétní finančně silné zakladatele, by mohlo vzhledem k nedostatečné legislativní úpravě procesu slučování a splynutí zdravotních pojišťoven snadno docházet k legálnímu bezúplatnému převzetí velkých finančně zdravých zaměstnaneckých zdravotních pojišťoven nově vznikajícími malými subjekty,“ uváděl Hovorka v důvodové zprávě.

Vzniku České průmyslové pojišťovny se mu ale beztak zabránit nepodařilo. Novela totiž začala platit až od 1. listopadu 2009 a Agel již spojený s Hutnickou zdravotní pojišťovnou se s Českou národní zdravotní pojišťovnou stihl sloučit o měsíc dříve.

„Chtěli jsme omezit živelné fúzování malých pojišťoven. Aby nenastávala situace, kdy někdo přeplatí osm z patnácti členů správní rady, kteří pak sloučení odhlasují. Rozhodně ale není dobře, když VZP musí ručit za závazky někoho, kdo nadělal dluhy. A to ještě kvůli klientům, z nichž část určitě od VZP přetáhl,“ říká nyní exposlanec Hovorka.

Ministerstvo zdravotnictví již sice připravilo změnu uvedených paragrafů, jejichž cílem je fúze mezi zaměstnaneckými pojišťovnami opět povolit, především kvůli tomu, aby se mohly spojit pojišťovny vnitra a vojenská, dluhy za jedním nepovedeným projektem ve VZP však už zůstanou.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?