Klinika v USA odmítla transplantaci a vyzvala k sehnání peněz

27. 11. 2018 7:56
přidejte názor
Autor: Redakce
Klinika ve Spojených státech odmítla operovat ženu požadující transplantaci srdce a doporučila jí, aby se nejdříve pokusila od sponzorů sehnat 10.000 dolarů (228.000 Kč) na potřebné imunosupresivní léky. Ty tělu brání nepřijmout transplantované orgány. Vyjádření nemocnice zveřejnila pacientka na facebooku, kde dopis vyvolal debatu o funkčnosti systému zdravotní péče a pojištění. O případu dnes informoval deník USA Today.


"Z rozhodnutí komise nejste v tuto chvíli kandidátkou na transplantaci srdce, neboť je nejdříve nutné lépe zajistit financování imunosupresivní léčby," uvádí dopis nemocnice z michiganského Grand Rapids. "Výbor doporučuje sbírku na 10.000 dolarů," sdělila klinika ženě.

Nemocnice se k případu odmítla vyjádřit s odkazem na ochranu soukromí pacientů.

Hedda Martinová, která o zamítnutou transplantaci žádala, trpí městnavou srdeční slabostí. Ta je následkem chemoterapie, kterou žena v roce 2005 kvůli rakovině prsu podstoupila. Martinová, která od loňského roku není schopna pracovat, je odkázána na podpůrnou srdeční pumpu.

Syn Martinové Alex Britt poznamenal, že transplantační klinika nechce plýtvat orgány, pokud pacientka nemá peníze na potřebné podpůrné léky. Britt již také na crowdfundingovém serveru GoFundMe založil sbírku s cílovou částkou 20.000 dolarů. K dnešnímu dni mu dárci poslali téměř 17.000 dolarů.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?