Kliniky lákají lékaře do ciziny

15. 9. 2010 8:27
přidejte názor
Autor: Redakce
Hromadné odchody českých doktorů do zahraničí nabývají konkrétní obrysy. Ministr zdravotnictví se možná už brzy přesvědčí, že lékaři myslí své hrozby vážně. Německé a rakouské kliniky si totiž zanedlouho přijedou pro české kvalifikované zdravotníky až do Prahy.


Ve Slovanském domě se v říjnu uskuteční vůbec první obrovská náborová akce ve středoevropském regionu.

Za prací do sousedních zemí bude lákat české zdravotníky třicet německých klinik a jedna rakouská.

„Uplatnění v Německu by našla většina našich nemocničních lékařů,“ nepochybuje prezident České lékařské komory Milan Kubek. Poukázal na to, že Německo nedávno deklarovalo potřebu zhruba deset tisíc lékařů.

Podle pořadatelů náborové akce zahraniční vystavovatelé netrvají na tom, aby čeští odborníci dokonale ovládali cizí jazyk.

„Perfektní znalost němčiny určitě nebude podmínkou,“ říká Zlata Stašková z pořádající agentury RTK International. Podle ní postačí zájemcům jen základní znalost němčiny nebo angličtiny. Kliniky mají zpravidla vlastní doškolovací programy, při kterých se kvalifikovaní odborníci německy rychle doučí.

Řeč není problém Kliniky mají zájem hlavně o české lékaře a kvalifikované zdravotní sestry, ale hned tři z nich hledají také pracovníky pro ošetřovatelskou péči. Němci zřejmě budou mít v Praze velmi snadnou práci. Lékařů, kteří chtějí uplatnit své odborné znalosti v cizině, totiž rapidně přibývá.

Jen za prvních osm měsíců letošního roku vystavila lékařská komora 337 certifikátů nutných k práci v zahraničí. To je o 12 procent víc než vloni za celý rok.

Výchova jednoho lékaře přitom přijde na 840 tisíc korun, stát ovšem zaplatí o něco méně. A české zdravotnictví stále častěji opouštějí mladí absolventi lékařské fakulty. „Certifikáty jsme letos vydali i zhruba stovce lékařů, kteří ještě nezískali atestaci,“ řekl včera Deníku mluvčí lékařské komory Michal Sojka.

Třetina z nich jsou lékaři těsně po dokončení studia, kteří ve zdravotnictví nezískali ani jedinou hodinu praxe.

„Nedivím se jim. Například v Německu je základní platový výměr pro absolventa 3700 euro. To je s našimi nástupními zhruba 650 eur nesrovnatelné,“ říká předseda občanského sdružení Mladí lékaři Tomáš Kocourek.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?