Klouby a šlachy léčí novou metodou

13. 11. 2010 8:36
přidejte názor
Autor: Redakce
Novou metodou začalo v těchto dnech léčit pacienty s nemocnými klouby rehabilitační oddělení nemocnice v Přerově, která je členem skupiny Agel.


Takzvané kinesiotejpování, jak se metoda nazývá, spočívá v nalepování speciálních pružných pásek na pokožku za účelem zmírnění bolesti v oblasti pohybového aparátu.

„Slouží zejména pro ošetření páteře a kloubů, k jejich stabilizaci nebo také k odlehčení postižených kloubů, ať již artrózou, nebo úrazem,“ řekla Právu mluvčí Agelu Hana Szotkowská. Svou nezastupitelnou roli má kinesiotejping ve sportovní medicíně. Stále častěji se však užívá také v léčbě bolestivých stavů pohybového aparátu v rámci rehabilitace.

„Základním materiálem pro kinesiotejpování je pružná nalepovací páska na bázi bavlny, hypoalergenní, propustná pro vlhkost a vzduch. Metoda je obdobou klasického tejpování, které je známé především sportovcům, neomezuje však rozsah pohybu kloubů a umožňuje pacientovi komfort,“ uvedla primářka rehabilitačního oddělení přerovské nemocnice Jana Řezáčová:

Tejpování má své kořeny v Japonsku, zakladatelem je lékař a chiropraktik Kenso Kase. „Celý proces kinesiotejpování je poměrně jednoduchý a účinný, ale může ho provádět jen dostatečně kvalifikovaná a zaškolená osoba, fyzioterapeut nebo lékař. K samotné praxi je nutné absolvovat školení s mezinárodním certifikátem,“ poznamenala primářka. Páska vydrží na těle zhruba jeden týden.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?