Knihovníci a portál pro nevidomé

4. 6. 2018 20:30
přidejte názor
Autor: Redakce

Nadační fond FriendlyVox proškolil 24. května v Národní knihovně ČR v pražském Klementinu desítky knihovníků v Praze v systému, který pomáhá nevidomým snadno využívat internet.




Ozvučený portál lze spustit na jakémkoliv počítači a jednoduše ovládat několika klávesami. Do sítě veřejných knihoven jej pomohl rozšířit také Nadační fond Českého rozhlasu ze sbírky Světluška částkou 150 000 korun. Po školící fázi projektu zavedou portál pro nevidomé do dalších 800 knihoven.
„Bez počítače jsou nevidomí v dnešní době ztraceni, nepřečtou si aktuální zprávy, nemohou využívat internet nebo mobilní bankovnictví, jsou prakticky odříznuti od věcí, které my považujeme za běžné. Podpora projektu FriendlyVox, jenž lidem se zrakovým postižením umožní využívat počítače a internet i ve veřejných knihovnách, je proto logická,“ říká Přemysl Filip, ředitel Nadačního fondu Českého rozhlasu, organizátora sbírky Světluška.

Podle předsedy Národní rady osob se zdravotním postižením Václava Krásy je zvláštní, že v případě knihoven musí roli státu suplovat soukromý subjekt. V České republice je 5 500 veřejných knihoven a přes 100 000 zrakově postižených.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?