KNTB využila už 30 milionů

5. 4. 2011 8:10
přidejte názor
Autor: Redakce
Krajská nemocnice Tomáše Bati (KNTB) ve Zlíně už čerpá padesátimilionový úvěr na podporu svého provozu, který jí v únoru odhlasovali zastupitelé Zlínského kraje.


„Peníze byly uvolněny na základě plánu stabilizace krajské nemocnice, který byl předložen a schválen valnou hromadou,“ uvedla krajská radní pro zdravotnictví Hana Příleská (ČSSD). Ředitel KNTB Bohuslav Škubal se po schválení netajil, že finanční podpory si velmi cení.

„Pomůže nám zajistit provoz tak, abychom nemuseli omezovat péči o pacienty,“ uvedl tehdy.

Způsob, jak do budoucna zabránit vážné finanční situaci, přiblížila mluvčí Baťovy nemocnice Karla Havlíková.

„KNTB plní Plán stabilizace, který například spočívá ve snižování nákladů,“ sdělila. Úspora se dotkne i dní na nemoc Podle ní za tímto účelem musejí nakupovat zdravotnický materiál, léky nebo služby za nižší ceny. Jak toho dosáhnou, už ale blíže nespecifikovala.

Úspory se týkají i osobních nákladů.

„Snižujeme je mimo jiné například pozastavením možnosti čerpání dvou dnů pracovního volna s náhradou mzdy nad rámec dovolené,“ doplnila mluvčí KNTB. Má se jednat o takzvané sick days. Tedy dny, kdy se personál necítí zdravý, a proto zůstane raději doma v posteli.

Čerpání těchto dvou dnů je podle Havlíkové pozastaveno do konce roku. „Toto rozhodnutí je v souladu s principy kolektivního vyjednávání mezi KNTB a odborovými organizacemi,“ upozornila mluvčí krajské nemocnice ve Zlíně.

Koncepční kroky, které mají zamezit opakování vážné finanční situace, byly podle Příleské provedeny předložením a vyžadováním plnění schváleného Plánu stabilizace. „V neposlední řadě do plánu patří i zvýšení příjmů od zdravotních pojišťoven či změna organizace zdravotní péče,“ doplnila Příleská.

Padesátimilionový úvěr nemocnice využije na zaplacení běžných dodavatelských faktur.

„S jeho využitím hradíme například faktury za léky, zdravotnický materiál, opravy, nákup potravin či za služby, jakými může být třeba odvoz a likvidace odpadu,“ upřesnila Havlíková. Za těmito účely bylo již čerpáno třicet milionů korun.

Počínání nemocnice i jejího zřizovatele vítá například Jana Nováková ze Zlína. „Myslím, že všeobecně je důležité umět hospodařit s penězi.

Pokud snižování nákladů neovlivní kvalitu péče, není důvod s plány pro nemocnici nesouhlasit,“ uzavřela Nováková.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?