Koalice hradeckého kraje bude v neděli řešit problémy nemocnic

23. 2. 2018 7:13
přidejte názor
Autor: Redakce
Problémy nemocnic a zdravotnictví Královéhradeckého kraje budou v neděli odpoledne na mimořádné schůzce řešit nejvyšší představitelé koalice. Jednání svolal hejtman Jiří Štěpán (ČSSD).


Vážná situace je zejména v Oblastní nemocnici Náchod, kde chybí několik desítek lékařů a zdravotních sester a její hospodaření je za loňský rok ve ztrátě přes 80 milionů korun. Tamní lékaři v otevřeném dopise vedení kraje označili současný stav nemocnice za „pokračující destrukci“.

„Zdravotnictví je důležitým tématem, proto na neděli svolávám koaliční schůzku. Předmětem jednání bude zdravotnictví a v programu je i téma nemocnice v Trutnově, Náchodě a Dvoře Králové nad Labem,“ uvedl hejtman Štěpán. V kraji vládne duhová pětikoalice ČSSD, ODS, Koalice pro Královéhradecký kraj, Starostové a Východočeši a TOP 09.

Zdravotnictví je v gesci náměstka hejtmana Aleše Cabicara (TOP 09). „V rámci možností a ve stavu, v kterém to je, se dělá maximum,“ řekl Cabicar v úterý k situaci a ke své práci náměstka, kterou dělá od podzimu 2016. „Na koncepci krajského zdravotnictví intenzivně pracujeme včetně změn v řízení, které jsou nedílnou součástí projektu fúze krajských nemocnic,“ uvedl Cabicar.

Lékařům a sestrám v náchodské nemocnici vzkázal, že jimi požadovaná nápravná opatření kraj „se vší odpovědností už realizuje“. „Nové vedení nemocnice podniká širokou škálu kroků a opatření, která povedou k finanční a personální stabilizaci Oblastní nemocnice Náchod,“ uvedl Cabicar v prohlášení. Nemocnici Náchod chybí podle Cabicara 15 až 20 lékařů a 30 až 40 zdravotních sester. Na některých odděleních již je pouze jeden kmenový lékař, a to primář.

Kritické prohlášení o situaci v nemocnici kraji minulý týden podepsalo šestadvacet primářů a vrchních sester nemocnice. Podle České televize vedení nemocnice ve středu vydalo směrnici, kterou zaměstnancům zakázalo vyjadřovat se do médií. Nemocnice Náchod je největší krajskou nemocnicí. Zajišťuje péči pro oblast s více než 200.000 obyvateli.

Koaliční schůzka k problémům zdravotnictví je podle předsedy ODS v kraji, poslance a starosta Trutnova Ivana Adamce nutná. „Situaci ve zdravotnictví v kraji vnímám jako vážný problém,“ řekl Adamec.

Podle náměstka hejtmana pro sociální oblast Vladimíra Dernera (KDU-ČSL) je problém zdravotnictví z významné části zapříčiněn vnějšími vlivy. „Je ale potřeba se podívat i na situaci uvnitř zdravotnictví kraje. Již dlouho tvrdím, že současná struktura zdravotnictví uspořádaná do holdingu a nemocnic jako dceřiných akciových společností je pro samosprávu a veřejnost neprůhledná,“ řekl Derner.

1)
poznámka

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?