Koalice: Peníze se musí najít uvnitř systému

30. 3. 2011 8:35
přidejte názor
Autor: Redakce
Hegerovi vyšší poplatky ani škrty v péči neprošly. Koalice z předložených návrhů, jak najít deset miliard korun, nesmetla ze stolu jen úspory uvnitř systému. Reformní zákony má ministr předložit sněmovně do prázdnin.


Téměř tříhodinová debata koaličních špiček nepřinesla žádné překvapující závěry. Ze čtyř návrhů, se kterými ministr na jednání přišel, prošel jen jeden.

Peníze se tak musí najít uvnitř systému. Heger má klíčové zákony reformy předložit tak, aby je mohla sněmovna projednat sněmovna v prvním čtení do konce června.

Tiskové oddělení vlády bylo na poskytování informací velmi opatrné. Oznámilo jen, že se kvůli zdravotnictví další schůzky uskuteční. Je pravděpodobné, že ke schválení zákonů pak koalice svolá mimořádnou schůzi.
Na tvorbě standardů se koalice shodne

Heger představil ucelenou koncepci 25 zákonů. Například novelu zákona o veřejném zdravotním pojištění, která umožní, aby si pacienti připláceli na nadstandard. Koalice se bude zabývat také třemi reformními normami o zdravotních službách, specifických zdravotnických službách a zdravotnické záchranné službě.

„Jsme připraveni o standardech diskutovat s odbornou veřejností,“ potvrdil ministr a dodal, že se seznam výkonů, za které si pacienti sami platí, rozšiřovat nebude. „Političtí partneři k tomu měli velké výhrady, takže to v nejbližší době znovu navrhovat nebudeme,“ uvedl Heger pro HN.

Ministr kritice neunikl

Mediální přestřelka, která se na stránkách periodik odehrála v posledních dnech mezi ministerstvem a občanskými demokraty, pokračovala i včera.

V poledne ODS na tiskové konferenci zkritizovala Hegerovy plány. Předseda poslaneckého klubu Petr Tluchoř a experti ODS na zdravotnictví Boris Šťastný a Marek Šnajdr vyzvali Leoše Hegera z TOP 09, aby konečně předložil ucelenou reformu.

„Pan ministr jen vybírá rozinky,“ začal s kritikou šéf poslanců ODS Petr Tluchoř. A poslanec Marek Šnajdr pokračovla: „Stavíme nový zdravotnický dům, chceme vidět základy. Ty plomby jsou barevné dveře. Takže nejprve postavme dům a pak se bavme o dveřích. Ne opačně.“

V jakém duchu se večerní jednání vedlo si tedy lze představit. Oficiální informace ale byly opět velmi strohé.

„Lídři koalice ve formátu K9 projednali krátce vnitrokoaliční vztahy vzhledem k událostem posledních dnů. Jednotlivé strany si ponechaly své názory,“ stojí v prohlášení, které se tak vypořádává se sporem mezi ODS a menšími koaličními partnery o setrvání ministra obrany Alexandra Vondry ve funkci a jeho účasti na jednání K9.

VV: Úspory musíme hledat v materiálech

S konkrétním plánem šli na včerejší jednání Věci veřejné, které chtějí ušetřit při nákupu léků a materiálu, restrukturalizací lůžek a právě zavedením nadstandardu. Vymyslet by ho měla Česká lékařská komora.

„Je pro nás zásadní dosáhnout během volebního období pozitivního nároku. Pro rok 2012 to znamená jasně určit to, co je nadnárok - tedy to vymezit negativně - a v dalších letech přistoupit k pozitivnímu vymezení nároku,“ představil svůj plán ministr dopravy Vít Bárta.

Do reformy se pustila i ČSSD

Postup vlády v přípravě reformy zdravotnictví včera kritizovala i ČSSD. Podle stínového ministra zdravotnictví Davida Ratha je alarmující, že za devět měsíců fungování koalice nepředstavila žádný provázaný a ucelený plán, ale pouze samostatné výkřiky, které situaci ve zdravotnictví neřeší, a naopak dostupnost zdravotní péče zhoršují. Vláda je podle něj bezradná.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?