Koalice začala pracovat na úpravě poplatků ve zdravotnictví

14. 1. 2009 8:33
přidejte názor
Autor: Redakce
Koaliční návrh na úpravy regulačních poplatků ve zdravotnictví musí mít takovou podobu, aby byl přijatelný pro koalici v Senátu a i ve sněmovně. Shodli se na tom zástupci ODS a KDU-ČSL, kteří se dnes kvůli přípravě návrhu sešli v sídle Senátu. Na konkrétní podobě se zatím neshodli, jednání mají pokračovat minimálně příští týden...


„Žádný závěr zatím není,“ řekla novinářům po jednání senátorka ODS Daniela Filipiová. V dalších jednáních chce, aby se „vytříbil nějaký kompromisní návrh, který by koaliční poslanci a senátoři mohli přijmout a poplatky by nějakým způsobem zachovány byly“. Koaliční senátoři chtějí úpravami nahradit návrh na zrušení poplatků bez náhrady, což ve sněmovně před Vánocemi prosadila levice. Senát má o návrhu rozhodovat 28. ledna, jeho zdravotnický výbor pak o týden dříve.

Konkrétnější ke koaličním úpravám nebyl ani předseda senátorů KDU-ČSL Rostislav Slavotínek. „Nechceme připravit něco, co by narazilo ve sněmovně. Takže se hledá docela obtížně kompromis, který by splňoval tyto požadavky. Aby nezlikvidoval ta pozitiva, která v reformě byla,“ řekl ČTK. Pro schválení senátního kompromisu by ve sněmovně stačila aktuální většina, levice by pro prosazení svého návrhu musela získat nejméně 101 poslanců, což při prosincovém schvalování neměla.

Součástí úvah je podle Filipiové snížení ochranného limitu z 5000 na 3000 korun pro děti a důchodce, jak navrhlo už před koncem roku ministerstvo zdravotnictví. Nabídlo také zrušení poplatků za děti do šesti nebo 15 let. Nejasno je kolem poplatků za položku na receptu. Ministerstvo navrhuje zachovat poplatek za každý lék bez doplatku, lidovci ale chtěli, aby lidé platili jen za celý recept, ne za jednotlivé položky.

ČSSD těsně před prosincovým schvalováním novely ve sněmovně slíbila podpořit návrhy dvou lidoveckých poslanců, podle nichž by se za recept mělo platit místo 30 jen 20 korun a za děti a důchodce by poplatky hradily zdravotní pojišťovny.

Místopředseda sněmovního výboru pro zdravotnictví Boris Šťastný (ODS) řekl, že názory na podobu kompromisního návrhu se různí. Bude proto podle něj zapotřebí, aby o něm jednalo vedení vládní koalice. „Ta dohoda musí vzniknout na úrovni vrcholného vedení trojkoalice. Měla by to být dohoda politická,“ zdůraznil. Předpovídá však, že to bude trvat ještě dlouho, než koalice nalezne shodu. Čas na to má do konce ledna, připomněl.

Opoziční ČSSD ústy svého předsedy Jiřího Paroubka trvá na tom, aby se koalice na úpravách novely dohodla také s ní. V opačném případě hodlá ve sněmovně vyvolat hlasování o nedůvěře vládě. ODS takové ultimátum odmítla.

Lidé od loňska platí za návštěvu u lékaře a položku na receptu 30 korun, za den v nemocnici 60 korun a 90 korun za pohotovost. Pokud na třicetikorunových poplatcích a doplatcích za některé léky vydají v daném roce přes 5000 korun, částku nad to jim zdravotní pojišťovna vrátí.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?