Koaliční rada by v pondělí mohla řešit nemocniční poplatky

5. 6. 2014 8:26
přidejte názor
Autor: Redakce
V pondělí se znovu sejde koaliční rada. Diskutovat by mohla mimo jiné o návrhu vicepremiéra Andreje Babiše (ANO) na obnovení poplatku za pobyt v nemocnici. Ministr financí Babiš řekl, že ANO při vyjednávání o koaliční smlouvě nemělo potřebná data.


Nyní se snaží najít úspory v rozpočtu, a proto o obnovení poplatku v pondělí mluvil.

V koaliční smlouvě se tři strany dohodly, že poplatek za pobyt v nemocnici obnovovat nebudou. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) dnes řekl, že o změnu koaliční smlouvy kvůli poplatkům by musela některá ze stran požádat písemně. „Půda pro takovouto diskusi je koaliční rada, ale zatím jsem nezaznamenal, že by některá ze stran přišla s návrhem, abychom ji změnili,“ řekl dnes Sobotka.

„Nevěděl jsem, že koaliční smlouva je zákon. Nikdo dopředu neví, co se tady uděje,“ řekl Babiš. „Snažím se v rozpočtu hledat nějaké možnosti a myslel jsem si, že to bude téma,“ poznamenal. Dodal, že diskusi o poplatcích nechce vést veřejně. Pokud ji koalice otevře, pak se tak podle Babiše stane na koaliční radě.

Podle vicepremiéra Pavla Bělobrádka (KDU-ČSL) není problém koaliční smlouvu změnit, pokud se na tom všechny strany shodnou. Ale protože ČSSD s obnovením nesouhlasí, je podle něj otázkou, jestli je vůbec zájem o změně společné dohody jednat.

Vláda se v pondělí sejde také s asociací krajů, jednat budou mimo jiné o rozpočtu na příští rok a evropských fondech.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?