Koaliční spor o plomby

20. 2. 2013 8:28
přidejte názor
Autor: Redakce
Plán ministra zdravotnictví Leoše Hegera (TOP 09) zpoplatnit obyčejné amalgámové plomby tvrdě narazil. Odmítá ho nejmenší vládní strana LIDEM, výhrady má ale i ODS. Ministerstvo zamýšlelo plomby zpoplatnit od ledna příštího roku, podle odhadů by jedna plomba stále čtyři sta až pět set korun.


Jolana VOLDÁNOVÁ, moderátorka: Plán ministra zdravotnictví Leoše Hegera zpoplatnit obyčejné amalgámové plomby, tvrdě narazil ve vládní koalici. Odmítá ho totiž nejmenší vládní strana LIDEM. Bez ní přitom nemá Heger šanci svůj plán prosadit. Výhrady má navíc i koaliční ODS. Heger přesto pořád věří, že partnery nakonec přesvědčí.

Petr VAŠEK, redaktor ČT: Za vyvrtání kazu a následné spravení zubu běžnou amalgámovou plombou, zřejmě nakonec pacienti platit nebudou. Proti plánu ministra zdravotnictví vyřadit běžné plomby ze zdravotního pojištění, se totiž postavila kromě opozice i nejmenší vládní strana.

Jiří RUSNOK, poslanec, člen zdravotního výboru sněmovny /LIDEM/: Za stranu LIDEM mohu říci, že my dlouhodobě odmítáme zpoplatnění amalgámových plomb.

Petr VAŠEK, redaktor ČT: Zpoplatnění obyčejných amalgámových plomb by podle strany LIDEM znamenalo pro pacienty příliš velkou zátěž. Za obyčejnou amalgámovou výplň by pacienti ve většině ordinací platili 450 až 500 korun. V některých pražských ordinacích by to ale bylo víc.

David URIE, zubař z Prahy: V závislosti na tom, jak rozsáhlé poškození toho zubu se musí ošetřit. A pohybuje se to od 900 korun výše.

Petr VAŠEK, redaktor ČT: Ministr zdravotnictví ale ubezpečuje, že vyšší platby by se netýkaly všech pacientů. Podle jeho plánu by za plomby neplatili děti, důchodci a těhotné ženy.

Leoš HEGER, ministr zdravotnictví /TOP 09/: Zbyde taková ta silnější, zdravější a finančně mocnější část populace.

Petr VAŠEK, redaktor ČT: Jenže kromě strany LIDEM se Hegerův návrh nelíbí ani části ODS.

Boris ŠŤASTNÝ, poslanec, šéf zdravotního výboru sněmovny /ODS/: My jsme jednoznačně proti zpoplatnění amalgámových plomb.

Petr VAŠEK, redaktor ČT: Heger tak má ve 200 členné sněmovně pro svůj plán, vyřadit z pojištění obyčejné plomby, jistých jen 41 poslanců TOP 09. Většina sněmovny je jednoznačně proti.

Soňa MARKOVÁ, poslankyně, členka zdravotního výboru sněmovny /KSČM/: Je to takové proražení vlastně té hranice, kdy už nebude ani základní péče hrazena.

Petr VAŠEK, redaktor ČT: Heger chtěl díky zpoplatnění plomb ušetřit 1,5 miliardy, která měla jít na léčbu vážně nemocných pacientů. Teď to ale vypadá, že peníze bude muset najít jinde.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?