Kocumová padla, koalice se rozpadla

26. 11. 2014 8:14
přidejte názor
Autor: Redakce
Koalice vládnoucí Libereckému kraji se v úterý rozpadla, to když krajské zastupitelstvo odvolalo kontroverzní náměstkyni hejtmana pro zdravotnictví a sport Zuzanu Kocumovou (Změna pro Liberecký kraj) z její funkce. Odvolání podpořili i zastupitelé KSČM.


Pro odvolání hlasovalo 35 z 44 přítomných zastupitelů. Návrh na odvolání radní vznesli představitelé hnutí Starostové pro Liberecký kraj hejtmana Martina Půty, čímž se postavili proti svému koaličnímu partnerovi, tedy Změně, jejíž členkou Kocumová je. Změna hlasování bojkotovala a oznámila, že koalice tímto krokem končí.

Pro komunisty nebylo rozhodování v této věci těžké. O odvolání Kocumové totiž usilovali už třikrát. Kontroverzní náměstkyni však dlouho držel v sedle hejtman Půta. Přitom Kocumová zjevně již tehdy páchala značné škody. »Prokázala značnou neznalost problematiky zdravotnictví, jež spadá do její gesce, a zároveň prokázala vysoký stupeň manažerské neschopnosti. V resortu zdravotnictví docházelo k fatálním chybám,« uvedl šéf klubu krajských zastupitelů KSČM František Pešek.

Ještě horší podle Peška bylo, že běžnou praxí Kocumové se stalo šíření lží a účelové zkreslování informací o činnosti zdravotnických zařízení. »Dokonce se pokusila přepisovat obsah zápisu z jednání rady kraje. Podařilo se též prokázat, že používala služební vozidlo pro osobní potřebu, a to v rozporu s platnou legislativou. Po provalení následně prokázala nízkou míru osobní odpovědnosti,« upozornil Pešek.

Kritici Kocumové též vyčítají, že jejím přičiněním došlo k výraznému nárůstu klientelistických vztahů. »Nese přímou odpovědnost za devastaci rozpočtu Zdravotnické záchranné služby, který bude v roce 2014 snížen oproti předchozím letům minimálně o 14 milionů korun. To je zcela neospravedlnitelný krok, který velmi negativně dopadne na funkčnost jedné ze tří základních složek Integrovaného záchranného systému v našem kraji,« uvedli k tomu liberečtí komunisté.

Zuzana Kocumová podle nich též nese přímou odpovědnost za personální otřesy ve vedení liberecké záchranné služby, kdy došlo jen během 16 měsíců od jejího nástupu do funkce k výměně celkem tří ředitelů této organizace. Opakovaně též v médiích kritizovala údajné přeplácení lékařů záchranky. V důsledku toho došlo k personální nestabilitě v organizaci – včetně hrozby hromadných odchodů kvalifikovaných lékařů.

Kocumová též výrazně podhodnocovala rozpočty záchranky, kvůli čemuž se zcela zastavila obnova jejího vozového parku. Kocumová vyhlásila záchrance otevřenou válku, když nepodloženě, lživě a účelově obvinila jejího ředitele ze zpronevěry 30 milionů korun z investičního fondu společnosti. Po prokázání nepravdivosti obvinění odmítla přijmout za poškození dobrého jména ředitele zodpovědnost a omluvit se mu. Učinit tak musel až hejtman Půta, zatímco Kocumová i nadále pokračovala v mediálních a osobních útocích proti tehdejšímu řediteli.

Veřejně známé jsou též vazby Kocumové na podnikatele a sponzora politického hnutí Změna pro Liberecký kraj, který se pokusil korumpovat bývalého ředitele záchranky.

Kocumová chybovala i v nemocnicích. Zcela například destabilizovala Nemocnici s poliklinikou v České Lípě, a to jak opakovaným zpochybňováním projektu na zateplení nemocnice, tak opakovanými lživými prohlášeními, podle kterých audit projektu odhalil předražení zakázky, což nakonec musel oficiálně popřít opět hejtman Martin Půta.

Zásadně též zdržela výstavbu potřebného heliportu v Krajské nemocnici Liberec.

Kocumovou provázely i další skandály. Dlouhodobě zneužívala služební vůz a odmítla přijmout politickou odpovědnost poté, co došlo k odhalení. V médiích se též vyjádřila, že její silvestrovská lyžovačka byla služební cestou, protože ona »je náměstkyní 24 hodin denně a sedm dní v týdnu«.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?