Kolektivní smlouvy? Zatím víc přání než realita

24. 2. 2010 9:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Situace v Karlovarské krajské nemocnici se opět vyostřila, doktoři chystají na dnešek protestní shromáždění, další kroky vyplynou z budoucích jednání. „Co se týče dohody s pěti odborovýma organizacema, tak je to zatím více přání než realita,“ uvedl pro Zdraví.Euro.cz předseda LOK Karlovarské krajské nemocnice Petr Igaz.


Pět z šesti odborových organizací působících v KKN se dohodlo s vedením nemocnice na kolektivní smlouvě. Proč jste se vy nedohodli?

Kolektivní smlouva není podepsána, další kolo jednání je 16.3. Člen představenstva doktor Larva přislíbil, že mzdy nebudou klesat, včetně čtvrteletních prémií, které byly vyjednány minulý rok. Zaplatí je ale, až dostanou peníze od pojišťoven a to se zatím nestalo. Kolektivní smlouva také ještě není podepsána, je to zatím v rovině slibů. Co se týče dohody s pěti odborovými organizacemi, tak je to zatím více přání než realita.

Jak vyjednávání probíhalo? Proč jste se s vedením nemocnice nedohodli?

Nám smlouva přislíbena nebyla, protože před koncem toho jednání mě pan doktor Larva osočil, že jsem lhář. Na mou otázku proč, řekl, že je to kvůli informacím v tisku v prosinci 2009, kdy jsme se jako lékařský odborový klub vyjadřovali k odvolávání, které zde proběhlo během tří týdnů. V krátké době byla odvolána doktorka Podzemská z postu radní, doktor Berger z postu lékařského ředitele KKN a odešel inženýr Knob z představenstva. Já jsem tehdy vzpomenul na tento průběh a doktor Larva se k tomu nikdy nevyjadřoval a na koleketivním vyjednávání si na to náhle vzpomenul.

Problémy v KKN jsou dlouhodobé, po volbách se situace na čas uklidnila, nyní je atmosféra opět velmi napnutá. Čím si myslíte, že je to způsobeno?

Doktor Berger i doktor Brázdil, kteří byli odvoláni, mají mezi lidmi velkou oblibu. Při dvolání doktora Brázdila se v nemocnici sešlo 300 podpisů na jeho podporu, což je velká část zaměstnanců nemocnice. Jsme personál, nechceme zásadním způsobem mluvit do řízení společnosti, zas taky ale nejsme úplně ovce. Samozřejmě se pak jako občan bojíte o nemocnici ve městě, ve kterém žijete. Jako zaměstnanec nechcete, aby se vám objekt, ve kterém pracujete rozpadl. Snažíte se plnit svou občanskou povinnost. Myslím si, že do vyspělé společnosti nepatří odvolání jako blesky z čistého nebe, ti lidé nebyli varováni. Zpočátku to bylo na základě politické příslušnosti, protože doktor Berger byl z hnutí Doktoři a jiný důvod k jeho odvolání nebyl.

Jakou formu bude mít protesní shromáždění? Plánujete některé další kroky?

Lidé, kteří nesouhlasí s posledním vývojem se sejdou v době polední pauzy, budou tam i nějaké příspěvky. Další kroky ale zatím neplánujeme, budeme čekat na březnové jednání.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?