Kolem Obamovy reformy planou emoce

13. 8. 2009 8:04
přidejte názor
Autor: Redakce
Nedůvěra a emotivní výpady se v úterý staly opět kulisou shromáždění voličů, na nichž demokratičtí poslanci vyvraceli mýty kolem navrhované reformy zdravotního pojištění, do něhož má vstoupit stát a zaručit je i 50 miliónům Američanů, kteří je nemají...


Změny zdravotního pojištění mnozí vidí jako drahé a riskantní * Odpůrci líčí pochmurné vize

„Nemůžete sakra dělat všechno, co se vám zlíbí,“ křičel v pensylvánském Lebanonu silnější muž zblízka na senátora Arlena Spectera, zatímco ho člen ochranky držel zpět za ruku. „Mé děti a vnoučata to budou platit,“ vybuchl další účastník mítinku.

Otřesený Specter, jenž nedávno přešel od republikánů k demokratům, prohlásil, že v životě se s ničím takovým nesetkal. „Pokud nás nenechají ventilovat naše rozčarování, budou mít revoluci,“ vmetla žena senátorce Claire McCaskillové v Missouri. Mnozí Američané se strachují ztráty zaměstnaneckého či jiné formy pojištění, menšího rozsahu a kvality zdravotní péče i vyšších daní.

Prezident: straší lidi

Prezident Barack Obama měl týž den v publiku jen umírněné skeptiky. „Kdykoli se přiblížíme schválení reformy zdravotního pojištění, brání se zájmové skupiny vším, co mají,“ řekl v Portsmouthu ve státě New Hampshire a obvinil je, že lidi straší.

Zatímco vyvracel například tvrzení republikánské političky Sarah Palinové, že je pro vytvoření „panelu smrti“, jenž má prý rozhodovat o tom, kdo z přestárlých či těžce nemocných bude žít a kdo ne, venku se proti němu vášnivě demonstrovalo.

V angličtině zrýmované transparenty přirovnávaly prezidenta k socialistovi či íránskému prezidentovi Ahmadínežádovi a jeho reformu k programu smrti. „Obama lže, babička umře!“ hlásal jeden z nich.

Prezident, který míní soukromé pojišťovny vystavit konkurenci levnějších státních programů, proti sobě popudil profitující propletenec soukromého zdravotnictví včetně mnohých lékařů a farmaceutických firem a křiklavé projevy protestu dominují televiznímu zpravodajství. Reforma je Obamovou domácí prioritou, ale do srpnových kongresových prázdnin ji nestačil prosadit. Pouští se proto znovu do kampaně a varuje, že nečinnost povede ke zvýšení cen za zdraví i vládních nákladů za péči o přestárlé a chudé, což jen zvýší obávaný deficit.

USA zažívají obrodu pravicových milicí

Vášně nastartované krizí i drahými programy na záchranu bank a firem nyní ještě zhoustly a úřady zaznamenávají nárůst tuzemských extremistů. Černošský poslanec Sněmovny demokrat David Scott našel před svou kanceláří za Atlantou namalovaný hákový kříž. „Musíme zajistit, aby symbol svastiky nezvítězil… Proti prezidentu Obamovi je hodně nenávisti,“ řekl poslanec.

List The Washington Times upozornil, že obchody začínají zaplavovat trička či nálepky karikující oblíbené Obamovy volební slogany.

Krize a liberální administrativa v čele s černošským prezidentem podněcují v USA obrodu pravicových ozbrojených milicí sdružujících vesměs rasisticky orientované odpůrce federální vlády, uvádí včerejší zpráva nevládní organizace Právní centrum pro chudobu na jihu. Podle jejího činitele Barta McEntira je jen otázkou času, kdy udeří podobně jako v 90. letech. „Jediné, co chybí, je jiskra,“ tvrdí.

Jiří Roškot, Právo

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?