Kolínská nemocnice musí zaplatit 66 mil. korun firmě z kauzy Rath

3. 5. 2016 8:14
přidejte názor
Autor: Redakce
Oblastní nemocnice Kolín bude muset zaplatit 66 milionů korun firmě Hospimed za přístroje, které od ní odebrala. Ve čtvrtek o tom rozhodl Krajský soud v Praze. Přístroje za 117 milionů byly dodány v roce 2012, tudíž v době, kdy byl hejtmanem David Rath (dříve ČSSD), který byl nepravomocně odsouzen za korupci.


Nemocnice měla na nákup dostat evropské dotace. Brusel je ovšem odmítl proplatit kvůli podezření, že zakázka byla zkorumpovaná.

Soud nyní potvrdil, že za zakázku lidem kolem bývalého hejtmana Ratha firma vyplatila dvanáctimilionový úplatek. Zaplatil ho majitel firmy Hospimed Jindřich Řehák a soud ho za to poslal na pět a půl roku do vězení. Rozsudek je zatím nepravomocný.

Právní zástupce nemocnice Martin Tonner míní, že kupní smlouva není platná, protože se při soutěži podvádělo. Byla uzavřena v rozporu s dobrými mravy. Soudkyně Jitka Malá ale nyní rozhodla, že nemocnice musí uvedenou částku zaplatit. „Smlouva byla uzavřena z vůle obou stran. Sjednaná kupní cena byla cenou obvyklou, bylo vše dodáno a žalovaný vše užívá,“ řekla Malá, která kvůli sporu prošla podstatnou část Rathova spisu. Dvanáctimilionovým úplatkem, za který byl majitel Hospimedu odsouzen, se nezabývala. Stačilo jí tvrzení znalců, že zakázka nebyla předražená. „Nepříslušelo mi to. Já řešila obchodní spor, ne trestní,“ dodala soudkyně.

Podle ekonomického náměstka nemocnice Romana Uhlíka uhrazení částky nemocnici finančně neohrozí. „Už si na to tvoříme rezervy. Z kraje máme také přislíbenou dotaci,“ uvedl.

Starosta Kolína a krajský radní Vít Rakušan (STAN) chce po Středočeském kraji, aby našel způsob, jak nemocnici pomoci. Zároveň požaduje informaci o tom, jaká případná rizika ještě v souvislosti s Rathovou kauzou kraji a potažmo městu hrozí.

„Současné vedení kraje se tváří, jako by se ho to netýkalo. Já bych chtěl jenom připomenout, že drtivá většina sociálnědemokratických a komunistických radních seděla i v době hejtmana Ratha na svých křeslech,“ řekl dnes ČTK Rakušan. „Doufám tedy, že vymyslí nějaký způsob, jak kolínské nemocnici, která se nezaslouženě dostala do finančních problémů kvůli údajné korupci, pomoci,“ dodal Rakušan. Nemocnice se pravděpodobně proti verdiktu odvolá.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?