Komise bude posuzovat tři varianty nové nemocnice v Liberci

11. 12. 2013 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Tři různé varianty pro výstavbu nové nemocnice bude od příštího týdne posuzovat speciální komise Krajské nemocnice Liberec. Moderní zdravotnické zařízení za miliardy korun by mohlo vzniknout přestavbou současného areálu v Husově ulici, nebo přestěhováním k libereckému letišti či do areálu bývalé Textilany u dolního centra města.


Novinářům to řekl generální ředitel nemocnice Luděk Nečesaný.

„Jde o nejpravděpodobnější varianty, o kterých má smysl dále diskutovat. Začneme pracovat nad tím, jak by mohla nemocnice vypadat a jaké jsou výhody a nevýhody jednotlivých variant,“ uvedl Nečesaný. Podle něj chtějí vybrat finální variantu do května příštího roku, aby neblokovali schvalování nového územního plánu Liberce. Výstavba nové nemocnice si podle odhadu vyžádá zhruba tři miliardy korun, bude na ni potřeba asi pět let.

Nemocnice v Liberci s 960 lůžky a obratem 2,5 miliardy korun je největším zdravotnickým zařízením v kraji. Současným potřebám už ale nevyhovuje. Některé budovy v areálu jsou staré přes 150 let a jejich údržba je velmi nákladná. Podle Nečesaného na opravy a odstranění havarijních stavů ročně dávají mezi 60 až 70 miliony korun. Problém nemocnice by nevyřešila ani modernizace stávajících budov, není v nich dost místa. Pokud by nemocnice zůstala v současném areálu, mohla by se rozšířit směrem k Jablonecké ulici.

Nemocnice v Liberci slouží 440.000 obyvatelům Libereckého kraje, ale traumatologie či neurochirurgie ošetřují pacienty z celé země. Od příštího roku se spojí s nemocnicí v Turnově. Vznikne zdravotnické zařízení zhruba s 1140 lůžky a společně s Libereckým krajem a Libercem ji bude spoluvlastnit také Turnov.

1)
“Pojišťovně se však podařilo poprvé v její historii počet pojištěnců udržet. Velký počet pojištěnců byl získán zejména akvizicemi spojenými s projektem elektronických zdravotních knížek a projevil se zde i nový klientsky orientovaný přístup Pojišťovny. Nárůst počtu pojištěnců ve srovnání se Zdravotně pojistným plánem 2010 byl rozhodující pro překročení tvorby Základního fondu zdravotního pojištění i v okamžiku, kdy i za této situace poklesla oproti roku 2009 částka předpisu pojistného z v.z.p. o 1,3% a v porovnání s rokem 2008 dokonce o 1,8%.”
Zdroj: Výroční zpráva VZP ČR 2010 (kapitola 5.1 Základní fond zdravotního pojištění, strana 28).

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?