Komise chce regulovat obsah vitamínů a minerálů přidávaných do jídla

11. 11. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Evropská komise navrhla členským státům sladit pravidla, jimiž se řídí přidávání vitamínů a minerálů do potravin. Cílem je na jedné straně chránit zdraví spotřebitelů a na druhé umožnit pohyb takto obohaceného zboží po celém trhu Evropské unie...


BRUSEL -

Návrh nařízení obsahuje seznam vitamínů a minerálů a dalších látek, jejichž přidávání do potravin bude povoleno. Stanoví jejich minimální a maximální obsah v různých potravinách a zavede přesné označování, aby lidé věděli, co přesně v jídle je. Zahrne také seznam potravin, které je zakázáno vylepšovat - například

alkoholické nápoje, cukrovinky a různé nezdravé pochutiny.

Ačkoli zboží povolené v jedné zemi EU může volně obíhat ve všech, lze se tomu bránit poukazem na ochranu zdraví obyvatelstva. Takovým překážkám chce EK nyní zabránit. Hodlá do svého počínání zapojit nově zřizovaný Evropský úřad pro

bezpečnost potravin, který by zkoumal účinky minerálů a vitamínů v různých koncentracích na lidské zdraví.

„Jde nám o to, aby lidé používali bezpečné, jasně a přesně označené výrobky a vyvarovali se jakéhokoli předávkování vitamíny,“ uvedl k tomu komisař David Byrne. Podotkl, že i velmi blahodárné látky se mohou v nepřiměřeném množství projevit škodlivě na lidském zdraví.

Železo a vitamín B se běžně přidávají do mouky; vitamíny A a D se vylepšují margaríny. Řada výrobců míchá minerály i vitamíny do obilných lupínků, které se masově jedí k snídani, do mléka, do ovocných džusů.

Bylo například prokázáno, že právě obohacené ranní „corn-flakes“ se staly v posledních letech hlavním zdrojem železa pro britské děti.

Ví se také, že lidé v EU postupně mění své zvyky a jedí stále méně těžkých a tučných potravin. Pokles příjmu kalorií však mnohdy znamená totéž pro vitamíny a minerály; jejich přidávání do jídla je proto žádoucí.

Komise tvrdí, že nechce ničemu škodit, jen regulovat - slibuje dbát například na to, aby se nic nedávalo do čerstvého ovoce, zeleniny a masa.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?