Komise MZ nedoporučila 24 přístrojů, úspora činí 400 mil. Kč ročně

14. 3. 2016 8:24
přidejte názor
Autor: Redakce
Přístrojová komise na ministerstvu zdravotnictví, která dohlíží na efektivitu nákupů do nemocnic, projednala za dva roky 248 žádostí, nedoporučila 24 přístrojů. Celková odhadovaná roční úspora peněz veřejného zdravotního pojištění u nedoporučených přístrojů činí zhruba 400 milionů korun.


Ve zprávě pro vládu to uvádí ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) jako součást informace o systémových změnách, které mají zvýšit efektivitu a transparentnost veřejného zdravotního pojištění.

Komise doporučila umístění 196 přístrojů, z toho ve 127 případech se jednalo o obnovu stávajících přístrojů. Žádostí je víc než přístrojů, protože některé byly podány a projednány opakovaně.

Komise posuzuje nákup přístrojů dražších než pět milionů korun bez DPH. Jde například o lineární urychlovače, robotický systém Da Vinci, magnetické rezonance, počítačové tomografy, mamografy, endoskopické systémy či hematologické linky.

Komise bere v úvahu nákladnost investice pro státní rozpočet i veřejné zdravotní pojištění. V komisi zasedá i zástupce kraje, kde má projednávaný přístroj být umístěn. Zdravotní pojišťovny mají v komisi také své zástupce a doporučení komise respektují, uzavřely o tom společné memorandum.

K hodnocení se používají přesně dané parametry. Především zda je přístroj součástí centra specializované péče vyjmenovaného ve věstníku ministerstva zdravotnictví. Dále zda se jedná o obnovu stávajícího přístroje, sleduje se počet přístrojů v daném kraji podle počtu obyvatel, zda je obdobný přístroj v blízkém okolí. Prověřuje se roční úhrn výkonů na daném přístroji, zda má žadatel zajištěno financování, je finančně i personálně zajištěn provoz přístroje a jaké úhrady z veřejného zdravotního pojištění jsou do budoucna předpokládány.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?