Komise pro přípravu reformy zdravotnictví začne práci do měsíce

14. 6. 2007 8:55
přidejte názor
Autor: Redakce
Vznik komise schválila v pondělí vláda, bude mít část politickou a expertní. Výsledky by měly být zhruba do roka. "Předpokládám, že do dvou týdnů dostaneme jména a do měsíce se týmy sejdou a zahájí práci," upřesnil Ondřej Mátl...


Komise pro přípravu reformy zdravotnictví by měla začít pracovat zhruba do měsíce. Její koordinátor Ondřej Mátl ve středu ČTK řekl, že do konce týdne odešle předsedům pěti parlamentních politických stran dopisy se žádostí, aby nominovali za svou stranu dva reprezentanty s politickou odpovědností a dva nezávislé odborníky.

Vznik komise schválila v pondělí vláda, bude mít část politickou a expertní. Výsledky by měly být zhruba do roka.

„Předpokládám, že do dvou týdnů dostaneme jména a do měsíce se týmy sejdou a zahájí práci,“ upřesnil Mátl. Ustavit komisi k přípravě reformy navrhl vládě ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS).

Měla by být obdobou takzvané Bezděkovy komise, v níž se zástupci politických stran před několika lety dohodli na postupu důchodové reformy.

Julínkův projekt nese název Kulatý stůl k budoucnosti financování českého zdravotnictví.

V první etapě, která potrvá zhruba do konce října, se komise zaměří na popis českého zdravotnictví a jeho hlavních problémů.

Reforma musí zohlednit, že populace stárne a ve vyšším věku potřebují lidé více péče. S tím souvisejí počty zdravotníků, zdravotnických zařízení a jejich vybavení, to vše má i finanční souvislosti.

Úvahy expertů zahrnou i etiku či korupci ve zdravotnictví.

„Až se zástupci politických stran i odborníci shodnou na tom, jaké problémy jsou klíčové a co je třeba řešit, naváže druhá fáze, kdy budou hledat řešení. Analytický tým srovná návrhy a zhodnotí je v souvislosti s praxí ostatních zemí, jak konkrétní problémy řeší jiné země v Evropě a jaký to mělo dopad,“ uvedl Mátl.

Podle ministra Julínka by občané do příštích parlamentních voleb už měli mít od politických stran informace o tom, co plánují a jak chtějí zdravotnictví řešit.

Všechny návrhy budou průběžně na webu www.kulatystul.cz a budou se k nim moci vyjadřovat i občané.

ČSSD již dříve svoji účast v komisi zpochybňovala. Její stínový ministr zdravotnictví David Rath ČTK řekl, že ČSSD nemá v ODS důvěru.

ODS se podle něj při povolebních jednáních o velké koalici ukázala jako neseriózní partner. „Až dostaneme pozvání, musíme to probrat, zda to lze brát jako seriózní věc,“ řekl Rath.

O účast v komisi projevil zájem prezident Svazu pacientů Luboš Olejár. Napsal premiéru Mirku Topolánkovi (ODS) dopis, v němž mu připomíná, že účast pacientů na projednávání reformních plánů zaručuje Lublaňská charta.

„Hlas občanů má být považován za stejně významný jako hlas či názor odborníků,“ řekl ČTK Olejár.

Mluvčí ministerstva zdravotnictví Tomáš Cikrt na to reagoval, že Olejár není žádný expert, takže není důvod, aby byl přímo v komisi.

Může se podle něj ale účastnit veřejné diskuse na webu. „Hlas pacientů určitě nezapadne,“ uvedl mluvčí.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?