Komora nelékařů možná už příští rok

20. 1. 2012 8:34
přidejte názor
Autor: Redakce
Prezidentka České asociace sester Dana Jurásková (ODS) představila přípravný výbor, který bude pracovat na vzniku nové komory nelékařských zdravotnických pracovníků. Česká republika v současnosti patří mezi jediné tři země Evropy, kde nelékaři nemají svou vlastní profesní komoru. To by se mohlo změnit již od ledna příštího roku.


V České republice pracuje přibližně 155 tisíc zdravotníků nelékařů. Budoucí komora by se tak mohla stát největší stavovskou organizací v oblasti zdravotnictví. Na vzniku komory se podle prezidentky ČAS Dany Juráskové (ODS) shodly minulý rok všechny organizace kromě klinických psychologů.

Přípravný výbor, který je nyní složen z 26 zástupců profesních organizací, bude s ministerstvem zdravotnictví jednat o novele zákona o podmínkách výkonu nelékařských povolání a o úpravě, jež by mohla vznik komory umožnit.

Komora má silnější hlas

„Všichni si sice uvědomují, že stále existuje značný prostor pro ovlivňování zdravotnické reality v Česku, včetně přístupu k informacím, současně však vidí, že se projevuje jistá krize v postavení nelékařských profesí, zejména v oblasti odbornosti. Proto se obávají, že prostředí ve společnosti, politice či výměna odpovědných struktur může vliv na jejich postavení v systému zdravotnictví omezit,“ vysvětlila Jurásková motivy, které vedly k myšlence založení České komory nelékařů (ČNK.)

Podle Juráskové mají současné odborné společnosti sice poměrně široké pravomoci, které jsou akceptovány jak státní správou, tak i samosprávou, ale jedná se pouze o pravomoci neformální.

„To je stav, který funguje na jakési dobrovolnosti, ochoty ke spolupráci, která, není-li tvořena legislativním rámcem, nemusí být trvalá. Uvědomujeme si , že s přicházejícími problémy a potížemi českého zdravotnictví může být i ochota spolupracovat se subjekty, které se snaží některé pohledy a kroky ve zdravotnictví narovnat, problematická,“ zdůvodnila potřebu zákonné úpravy Jurásková.

Pravomoci komory

Komora by podle Juráskové měla dohlížet na dodržování odborných i etických pravidel v jednotlivých profesích. O podmínkách a práci nelékařů by chtěla vyjednávat nejen s ministerstvem, ale i s kraji a zdravotními pojišťovnami.

Poskytovat by měla znalecké posudky a odborná stanoviska. Hájit by měla také zájmy svých členů, a to třeba ve sporech u soudů. Na starost by mohla mít i celoživotní vzdělávání.

Povinné či nepovinné členství?

Zatím není jasné, zda členství v chystané stavovské organizaci nelékařů bude povinné jako u lékařů, zubařů a lékárníků. Přípravný výbor se však již shodl na tom, že komora by měla mít možnost ovlivňovat všechny zdravotníky.

Podle Juráskové bude záležet na tom, jaké bude mít komora pravomoci a kompetence. Šéfka asociace sester dodala, že všechny organizace bez ohledu na velikost své členské základny budou mít v komoře paritní postavení – žádná z profesí nebude moci zavládnout. Členové současných profesních organizací by se měli do budoucí komory hlásit individuálně a nikoliv jako celé organizace.

(Přípravný výbor chystá od února spuštění nových webových stránek www.nelekari.cz, na kterých bude informovat zdravotnickou veřejnost o probíhajících jednáních)

Unknown media type: poll

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?