Komora radí pacientům ptát se v lékárnách na léky bez doplatku

12. 1. 2015 8:18
přidejte názor
Autor: Redakce
Změn v lékárnách zneužívá podle České lékárnické komory nekorektní reklama, která slibuje seniorům a dětem ve vybraných řetězcových lékárnách 50procentní slevu na receptové léky. Pacienti i po této slevě ale zaplatí podle prezidenta komory Lubomíra Chudoby víc, než kdyby zvolili variantu svého léku bez doplatku.


Chudoba radí pacientům, aby se ptali, zda jejich lék má variantu s nižším či žádným doplatkem, tuto službu jim poskytne každá lékárna. S vyjádřením prezidenta komory nesouhlasí Česká lékárna holding (ČLH), která provozuje největší síť tuzemských lékáren Dr. Max.

„Kampaň již nezdůrazňuje, že jde o slevu z teoretických maximálních doplatků a už vůbec se pacienti nedozvědí, že lze často jejich přípravek zaměnit za obdobný od jiného výrobce a zcela bez doplatku,“ uvedl Chudoba. Vzhledem ke konstrukci slevy se podle něj může stát, že lék pro pacienta i po 50procentní slevě na doplatku je dražší než v jiné lékárně bez jakékoli slevy.

I když komora ve své dnešní zprávě nejmenovala, kterých lékáren se reklama týká, reagoval na ni ČLH. Uvedl, že je zřejmé, že komora ve zprávě kritizuje reklamu sítě jeho lékáren Dr. Max. Holding obvinění z nekorektnosti vůči zákazníkům odmítá.

„Ve svém prohlášení Komora mluví o reklamních aktivitách, které slibují nemožné. Tvrdíme opak a dokládají to zveřejněná pravidla. Je také zajímavé, že dosud úplně stejné aktivity u jiných lékáren přecházela mlčením. Nemůžeme takový přístup vnímat jinak než jako selektivní,“ uvedl generální ředitel ČLH Daniel Horák.

Od 1. ledna skončily v lékárnách třicetikorunové regulační poplatky za léky na recept a kleslo DPH za registrované léky z 15 na deset procent. Změna přinese úspory pacientům a uspoří i zdravotní pojišťovny. Komora podle Chudoby podporuje všechny aktivity, které přispějí ke snížení nákladů na léky a spoluúčasti pacientů. „Ale taková spoluúčast musí mít jasná pravidla a především být dostupná všem,“ zdůraznil.

Zrušení regulačních poplatků komora uvítala, protože podle ní neplnily účel, tedy regulovat spotřebu léků. I přes nesouhlas komory byly v roce 2008 zavedeny a složitým mechanismem včleněny do tvorby cen léků a jejich úhrad, které se tak staly podle Chudoby naprosto nepřehledné nejen pro laiky, ale i mnohé odborníky.

„Regulační poplatek se stal nejdříve pro stát, potažmo krajské samosprávy, a poté i pro některé provozovatele lékáren pouze marketingovým nástrojem,“ připomněl Chudoba praxi lékáren, které poplatek v souboji o zákazníka nevybíraly. Kraje využily vracení poplatků pacientům ve volební kampani.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?