Komora varuje, že lékaři nedostanou v lednu od VZP peníze

2. 12. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Nemocnice i ambulance by mohly v lednu místo úhrad za péči dostat od Všeobecné zdravotní pojišťovny jen dopis, že si strhává přeplatky. Před tímto nebezpečím varovali zástupci České lékařské komory na jednání sněmovního zdravotního výboru...


PRAHA -

Výbor se zabýval zdravotně-pojistným plánem VZP na rok 2004, v němž pojišťovna se srážkami počítá.

„Pokud se sněmovna nevzpamatuje a na prosincové schůzi plán neodmítne, hrozí, že VZP vezme zdravotnickým zařízením z úhrad až deset miliard korun,“ řekl ČTK ekonomický expert komory Martin Kunštek. To by podle něj vážně ohrozilo existenci zařízení, která by neměla na mzdy zaměstnancům, ani na energie a léky.

Ve zdravotně-pojistném plánu počítá VZP s příjmy 102 miliardy a výdaji na péči 98 miliard. Pokud by plán sněmovna schválila, mohla by provést srážky, protože v plánu je má uvedeny.

Pojišťovna doposud srážky neuplatňovala, před 1,5 rokem se na to chystala a vzbudilo to velké pobouření lékařské obce.

„Teď je VZP v dluzích, chybí jí 8,5 miliardy a koncem roku by to mohlo být až deset miliard,“ podotkl Kunštek.

Pojišťovně vytýká, že místo aby dluhy zdravotnickým zařízením zaplatila, pošle jim papír, že si mají do účetnictví zanést, že jim tato částka byla sražena.

Srážka by činila za rok 2002 tři miliardy, za rok 2003 pak 3,5 miliardy a čtyři miliardy za letošek. Zákon zpětné strhávání úhrad neumožňuje a ve smlouvách se zdravotnickými zařízeními možnost srážek není.

Poslanec ČSSD Jaroslav Krákora minulý týden navrhl vyškrtnout odstavec zákona, který VZP srážky umožňuje.

„VZPve výboru sdělila, že srážky za rok 2003 a 2003 neuplatní. O letošku nehovořila,“ podotkl Kunštek.

Poslanecká sněmovna nemá možnost zdravotně-pojistný plán měnit, může ho jen schválit nebo zamítnout. Pokud by k plánu byl přijat dodatek, který srážky umožní, není ani to podle zákona.

Ministerstvo zdravotnictví dnes při jednání sněmovního zdravotního výboru navrhlo schválení zdravotně-pojistného plánu VZP s dodatkem, v němž bude přání sněmovny srážky neprovádět.

Poslanec KDU-ČSL Josef Janeček upozornil, že ze zákona dodatek možný není, neměl by tedy pro VZP právní závaznost. Výbor tedy dnes odhlasoval doporučení sněmovně, aby plán pojišťovna přijala.

Doplňkové usnesení, aby VZP neprovedla srážky, ve výboru neprošlo. Podle Kunšteka tak reálně hrozí, pokud sněmovna plán schválí, VZP v lednu zařízením peníze srazí.

Řešení vidí ČLK v tom, aby sněmovna plán neschválila a přijala Krákorův pozměňovací návrh vyškrtnout paragraf, který dosud srážky umožňuje.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?