Kompenzace poplatků: Nemocnice začínají být netrpělivé

5. 3. 2014 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) nedávno svým partnerům představil plán na ekonomickou stabilizaci zdravotnictví po zrušení nemocničních a později i řady dalších poplatků ve zdravotnictví. Jeho záměry podpořila Česká lékařská komora (ČLK). Menší nemocnice však už nyní začínají pociťovat důsledky zrušení poplatku za hospitalizaci a žádají urychlení řešení.


Rada Asociace Českých a moravských nemocnic (AČMN) na svém zasedání projednala aktuální situaci svých členských nemocnic, které se potýkají s dopady zrušení poplatku za hospitalizaci, jenž vláda Bohuslava Sobotky po rozhodnutí Ústavního soudu odmítla obnovit s tím, že jej bude nemocnicím kompenzovat z prostředků, jež najde ve státním rozpočtu.

Dva bolestivé měsíce

Asociace již dříve vyjádřila souhlas s návrhem řešení situace obecně formulovaným v programovém prohlášení koaliční vlády: „Vzniklý výpadek příjmů pro poskytovatele v návaznosti se změnami poplatků bude kompenzován zdravotními pojišťovnami po příslušném navýšení zdrojů ze státního rozpočtu, zejména zvýšením platby za státní pojištěnce.“

Rada AČMN však nyní upozornila na neodkladnost situace a požádala vládu o urychlené řešení situace. „Ke zrušení hospitalizačních poplatků došlo již 1. ledna 2014, nemocnice vážně pociťují téměř dvouměsíční výpadek příjmů v akutní péči o 2 procenta a v následné a dlouhodobé péči o 6–10 procenta.

Z toho důvodu žádáme vládu o uvolnění příslušných finančních prostředků ze státního rozpočtu a o rozhodnutí o legislativním opatření, kterým se tyto prostředky co nejdříve dostanou od zdravotních pojišťoven do nemocnic,“ tlumočil urgentní potřebu nemocnic a stanovisko rady AČMN předseda asociace Eduard Sohlich.

Podpora s výhradami

K plánu Svatopluka Němečka na ekonomickou stabilizaci zdravotnictví se po společném jednání s ministrem zdravotnictví pozitivně vyjádřil i prezident ČLK Milan Kubek. Lékařská komora již v minulosti ocenila přístup koaliční vlády, a to jak její příslib uvolnění finančních prostředků pro kompenzaci výpadků příjmů zdravotnických zařízení, tak i možnou pozdější pravidelnou valorizaci plateb za státní pojištěnce.

Podpora Milana Kubka, resp. ČLK však není bez výhrad. V nejnověji formulovaných záměrech ministra zdravotnictví komora postrádá snížení DPH na léky, které je taktéž obsaženo v koaliční smlouvě. „Materiál k ekonomické stabilizaci zdravotnictví ČLK podporuje, tedy jak zvýšení platby za státního pojištěnce a její pravidelnou valorizaci, tak bychom byli rádi, kdyby stát odkoupil nedobytné pohledávky pojišťoven.

Na druhou stranu v materiálu chybí zásadní slib z programového prohlášení vlády, a to snížení DPH na léky. Byli bychom rádi, kdyby vláda tento svůj slib z koaliční smlouvy urychleně splnila. Budeme se snažit jednat i s panem ministrem financí,“ avizoval prezident ČLK setkání s Andrejem Babišem (ANO).

Série kompenzací

Svatopluk Němeček a Milan Kubek jednali také o dalších letech, které v důsledku zrušení většiny ostatních zdravotnických poplatků pocítí zejména drobní poskytovatelé zdravotní péče – tedy ambulantní lékaři s vlastní praxí, kteří přijdou o příjmy v podobě regulačních poplatků – zachován má být totiž pouze poplatek za pohotovost.

Svatopluk Němeček prezidenta ČLK ujistil, že chystá i kompenzace těchto poplatků. ČLK již dříve požadovala, aby kompenzace probíhaly přes zdravotní pojišťovny, a to skrze tzv. signální kódy, jež lékaři pojišťovnám vykazují.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?