Komu prospívají „zaručené informace“ o rušení porodnice?

21. 8. 2012 8:12
přidejte názor
Autor: Redakce
V posledních dnech se objevily na Orlickoústecku „zaručené informace“ o údajném rušení porodnice v Litomyšlské nemocnici. Přestože krajský radní pro zdravotnictví Martin Netolický tyto zprávy jednoznačně odmítl, rozhodl se osobně navštívit zařízení v Ústí nad Orlicí i Litomyšli a zjistit, odkud fámy pramení.


„Spekulace mě přiměly, abych situaci prověřil přímo na místě,“ řekl radní Netolický. V pátek se proto setkal jak s ředitelem Orlickoústecké nemocnice, tak s členem vedení Litomyšlské nemocnice.

„Oba pánové vyvrátili domněnky, že by jejich zaměstnanci něco věděli o těchto dezinformacích nebo se na jejich šíření podíleli. Podobné provokace považuji za hloupé a trapné. Nevím, komu může prospívat vnášení nejistoty a nestability do systému krajského zdravotnictví. Doplatí na to jen pacienti. Jen doufám, že to není odraz předvolební atmosféry. Je třeba situaci uklidnit, konečně pro lidi není nic horšího než právě nejistota,“dodal radní Martin Netolický.

Pardubický kraj povede příští týden jednání se zdravotními pojišťovnami o zajištění akutní péče od 1. ledna 2013. Zveřejněné požadavky pojišťoven na výkonnost porodnic se pohybují kolem pěti set porodů za rok.

Jak Orlickoústecká, tak Litomyšlská nemocnice tyto nároky doposud plní, jak je vidět z přiložené tabulky.
Situace v krajském zdravotnictví podle radního potvrzuje správnost koordinace kroků, která se začala uplatňovat od začátku roku.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?