Kondiční chůzi s hůlkami se věnuje stále více Rakušanů

22. 6. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Nordic walking neboli severskou či kondiční chůzi začalo pěstovat stále více Rakušanů bez rozdílu věku. Zatímco dosud používali teleskopické hůlky hlavně turisté v náročném terénu, případně skialpinisté, nyní si hůlky našly uplatnění také ve městě. Lékaři tento typ sportu doporučují jako přirozený způsob hubnutí...


VÍDEŇ - Ještě nedávno se kolemjdoucí v Rakousku udiveně otáčeli, když v městských parcích uviděli spěchající lidi ve sportovním oděvu a jakoby se odpichující hůlkami podobnými lyžařským, které měli v rukou.

Nový sport, nordic walking neboli severskou či kondiční chůzi, však začalo pěstovat stále více obyvatel alpské republiky bez rozdílu věku. Rychlou chůzi doporučují také lékaři například pacientům, kteří potřebují zhubnout.

Zatímco dosud používali teleskopické hůlky hlavně turisté v náročném terénu, případně skialpinisté, nyní si hůlky našly uplatnění také ve městě. Například v parku u vídeňského zámku Schönbrunn lze vedle turistů s fotoaparáty či běžci mnohem častěji spatřit skupinku lidí, kteří jakoby někam spěchali.

Propocená trička a odfukující rekreační sportovci pouze potvrzují, že rychlými kroky si chtějí zlepšit kondici. Připomínají běžkaře, ale na suchu.

„Již mně nebavilo jen tak sedět doma. Nechce se mi ale chodit do posilovny a běhání mě nebaví,“ říká Vídeňanka v zralém věku, která se nechala přemluvit ke kondiční chůzi známými. Společně s nimi pravidelně vyráží na „procházky“, při kterých obíhá i ty nejrychlejší chodce.

Podle lékařů tento způsob chůze posiluje kondici, výdrž a svalstvo, šetří klouby a je vhodný také pro lidi, kteří chtějí zhubnout.

Nordic walking se stal v Rakousku populárním sportem. Po Finsku je údajně právě alpská republika tou evropskou zemí, kde kondiční chůze našla největší uplatnění. Pravidelně se jí prý věnuje více než 300 tisíc lidí.

Pochopili to také výrobci sportovní výstroje, kteří nabízejí například speciální hůlky, rukavice či prádlo, aby se pohyb v terénu stal co možná nejpříjemnějším.

Zájemce o doporučovanou výzbroj musí ale sáhnout hlouběji do kapsy, protože jen za hůlky vyrobené zvláště na tento účel může utratit třeba i 100 eur (3200 Kč).

Také podnikatelé v cestovním ruchu se chopili příležitosti a turistům nabízejí ozdravné pobyty spojené s kurzy severské chůze, které naučí správnému používaní hůlek při rychlém pohybu. V knihkupectvích je už k dispozici i odborná literatura.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?