Konec krajského chaosu

11. 6. 2010 8:40
přidejte názor
Autor: Redakce
Sociální demokraté se postupně smiřují s volebním vítězstvím, jež se změnilo v porážku, neboť oranžových poslanců není dost na ustavení fungující vlády. Některé důsledky této porážky jsou nápadnější, například odchod Jiřího Paroubka z čela strany, jiné jsou méně nápadné. Do druhé skupiny patří i konec proplácení regulačních poplatků v krajských zdravotnických zařízeních.


Rozhodnutí socialistických hejtmanů je po všech stránkách správné. Kraje za necelé dva roky od drtivého vítězství ČSSD, po němž socialisté ovládli všechna hejtmanství, nacpaly do proplácení regulačních poplatků přes tři čtvrtě miliardy korun.

Byly to zcela nesmyslně vyházené peníze, nota bene v době ekonomické recese, kdy se státu, a tedy i krajům krátí daňové příjmy a každý milion je dobrý. Navíc plnění populistického slibu, jenž socialistům vyhrál krajské volby, vnášelo do systému regulačních poplatků, už tak dost chaoticky nastaveného, ještě větší zmatek. Preference krajských nemocnic a lékáren hrubě křivila trh a ničila i ty zbytky konkurenčního prostředí, které v českém zdravotnictví ještě zbývají.

A do třetice, s kritikou proplácení regulačních poplatků se nakonec ozvala i Evropská komise, která je v neformálním stanovisku označila za nepovolenou veřejnou podporu. Přičteme- li k tomu nedůstojné poplatkové tahanice mez kraji a antimonopolním úřadem, jehož bývalý šéf Martin Pecina se nedůstojně zmítal mezi stranickou loajalitou k hejtmanům a citem pro rovné podmínky na trhu, nezbývá, než si po oznámení Asociace krajů o ukončení těchto zmatků oddechnout.

Ani přes tato pozitiva, jež s sebou rozhodnutí hejtmanů nese, však nelze přehlédnout způsob, jakým oranžové kraje svůj krok zdůvodňují. Ten je velmi nešťastný a ukazuje na těžkosti, které ČSSD má při přijímání volební porážky. Hejtmani totiž tento velice rozumný ekonomický a politický krok usilovně dávají do souvislosti s výsledkem sněmovních voleb.

Plzeňská hejtmanka Milada Emmerová prohlásila, že voliči nedostatečně docenili “ vstřícnost krajů“, šéf Asociace krajů a jihomoravský hejtman Michal Hašek zase mluvil o tom, že většina voličů ukázala, že jim nevadí, pokud se ze zdravotnictví stane byznys. Jsou to nepromyšlená a hloupá slova. Kdyby je Hašek myslel vážně a důsledně je domyslel, musel by opustit křeslo hejtmana, protože voliči podle jeho slov ukázali, že si nepřejí oranžový směr politiky.

Proč tedy - když už Hašek čte výsledky voleb takto - zůstávat jen u drobné korekce předvolebního slibu? Je to samozřejmě absurdní a nedomyšlená interpretace voleb, jež navíc zavání pomstychtivostí vůči nevděčným voličům, do nichž socialisté nainvestovali tři čtvrtě miliardy z veřejných peněz, a přesto nevyhráli volby.

Je škoda, že hejtmani odmítají přiznat, že proplácení poplatků byl a je ekonomický nesmysl a dlouhodobě neudržitelný populismus a že prostě není nadále hospodářsky únosné dotovat pár vyvolených na úkor všech ostatních.

Jistě, kdyby socialisté získali většinu v parlamentu a prosadili zrušení všech poplatků, mohl být ústup hejtmanů o poznání důstojnější. Ale to se prostě nestalo. Vinit kvůli tomu voliče z nedostatku vděku je známkou politického zoufalství.

Můžeme jen doufat, že téma regulačních poplatků po vyšumění vzteku hejtmanů opustí po letech veřejný prostor a nahradí jej něco, co třeba bude souviset s další budoucností českého zdravotnictví.

Ovšem vzhledem k tomu, jak intenzivně se ve svých programech poplatky zabývaly i strany momentálně jednající o vládní koalici (ODS a TOP 09 bojovaly za jejich zachování, VV je chtějí za určitých podmínek zrušit), není tato naděje právě velká.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?