Konec nemocnice ve Šternberku?

3. 10. 2012 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Podle neoficiálních informací by se zdravotnické zařízení mělo zrušit. VZP jednání o redukci lůžek ještě neuzavřela.


Představa, že by ve Šternberku přestala fungovat nemocnice, je nejen pro tamní obyvatele nemyslitelná. Přesto podle neoficiálních informací by právě tato nemocnice okresního typu ze sítě zdravotnického holdingu Agel mohla dostat pomyslného černého Petra a od ledna citelně zeštíhlit. Možná až na nulu.

Zdravotní pojišťovny tlačí nemocnice nejen v Olomouckém kraji, aby více šetřily. Řada z nich nemá jistotu, že s nimi v lednu podepíší smlouvu na dalších pět let. Podle původního memoranda pojišťoven a ministerstva zdravotnictví měla šternberská nemocnice přijít o tři desítky lůžek ze dvou set.

Poslední, neoficiální zprávy jsou však pro Šternberské mnohem drastičtější. Společnost Středomoravská nemocniční, která zastřešuje nemocnice ve Šternberku, Přerově a Prostějově, o možném katastrofickém scénáři slyšela. Ovšem pouze neoficiálně. „Pokud by se černý scénář měl naplnit, pokládali bychom ho za extrémní. Šternberská nemocnice patří z pohledu spokojenosti pacientů k nejlépe hodnoceným v republice,“ reagovala mluvčí společnosti Hana Szotkowská.

S největším plátcem v regionu Všeobecnou zdravotní pojišťovnou jednala Středomoravská nemocniční před čtyřmi měsíci. Předložila návrh snížení počtu lůžek, který konzultovala se svazem zdravotních pojišťoven. „Ve třech nemocnicích navrhujeme úsporu dvaatřiceti lůžek. To je řešení racionální a adekvátní tomu, že jsme redukovali lůžka již v letech 2008 až 2010. Tento návrh byl projednán se zástupci VZP i zaměstnaneckých pojišťoven a začátkem června byl předán i písemně. Od té doby jsme však oficiální stanovisko ze strany VZP neobdrželi,“ objasňovala oficiální jednání mluvčí.

Podle vedení kraje minulý týden VZP ujišťovala, že na Olomoucku ve smlouvách nevidí žádný problém. „Minulý týden ředitel VZP pro Olomoucký, Zlínský a Moravskoslezský kraj ubezpečoval, že o smlouvách se jedná a že nevidí nějaký zásadní problém,“ reagoval náměstek hejtmana pro oblast zdravotnictví Michael Fischer (ČSSD).

„Kuloárové informace ovšem hovoří o tom, že zejména VZP chce jít nad rámec dohod a snad nechce dát vůbec žádnou smlouvu šternberské nemocnici,“ dodal vicehejtman.

VZP, v tuzemsku největší zdravotní pojišťovna, Olomouckému deníku sdělila, že jednání o „restrukturalizaci a optimalizaci lůžkového fondu“ ve Středomoravské nemocniční ještě neuzavřela.

„Předmětem dosavadních jednání byla redukce akutního lůžkového fondu dle výsledku analýz, ale také požadavky Středomoravské nemocniční na navýšení lůžek v některých oborech,“ reagoval Michal Vojáček z regionální pobočky v Ostravě. „Ukončení smluvního vztahu s nemocnicí diskutováno nebylo. Dokud jednání neuzavřeme, nebylo by korektní komentovat návrh restrukturalizace do podrobností,“ uvedl k osudu zařízení.

Podle šternberského radního a poslance Jiřího Zemánka (ČSSD) se může jednat o likvidaci nemocnice. „Dohoda byla minus pětatřicet lůžek. Nyní se hovoří o nule. Přitom nemocnice prošla transformací, specializací a zapadá do trojúhelníku nemocnic Středomoravské nemocniční. Nemá žádné obory, které by zajišťovaly nějakou bazální péči,“ kroutil hlavou nad zprávou, která měla přijít z pojišťovny.

Pokud by takové rozhodnutí skutečně padlo, VZP by v případě Šternberka nešla podle manuálu pro uzavírání smluv s nemocnicemi. Z něj totiž vyplývá, že pojišťovna přestane platit, pokud porodnice nebude mít více než pět set porodů ročně nebo pokud oddělení nebude využito ze 75 procent. „Šternberská porodnice má tisícovku porodů,“ reagoval Jiří Zemánek.

„Nevím, jak dalece je informace relevantní, ale pevně věřím, že k tomuto nesmyslu nedojde,“uvedl Michael Fischer.

Nemocnice ve Šternberku je nemocnicí okresního typu a s jejím citelným zredukováním, či dokonce zrušením, by takové zařízení na Olomoucku chybělo. „Fakultní nemocnice je centrem zejména vysoce specializované péče. Řeší například rizikové porody. Kdežto ve Šternberku máme kvalitní porodnici s dobrou pověstí. Nedovedu si představit, že by zanikla,“ poznamenal Fischer.

Něco takového kategoricky odmítají i odbory v nemocnici. „Redukci, rušení porodnice, si neumíme představit a s vedením Středomoravské nemocniční bychom rozhodně usilovali o zvrácení záměru,“ reagovala šéfka odborů Marta Riedlová.

Stejně jako sociální demokraté i ODS prosazuje zachování nemocnic v regionu. „Oficiální informace o rušení šternberské nemocnice nemám. Pokud se však potvrdí, ze své pozice budu podporovat její zachování a osobně budu iniciovat jednání s premiérem Petrem Nečasem, aby k jejímu zrušení nedošlo,“ reagovala Markéta Záleská, jednička na kandidátce občanských demokratů pro krajské volby.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?