Konec poplatků. Automaty zůstávají

8. 10. 2014 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Doktoři a nemocnice nejspíš přestanou od příštího roku vybírat třicetikorunové poplatky, skončí zřejmě i poplatek za recept v lékárnách. Novelu zákona, která je ruší, schválila na konci září Poslanecká sněmovna, ještě se čeká na posvěcení Senátu, vše ale nasvědčuje tomu, že pacienti od příštího roku ušetří. Jasno by mohlo být už za dva týdny.


Regulační poplatky za každou návštěvu u lékaře platí pacienti od začátku roku 2008. Jen loni tak ambulance a lékárny vybraly zhruba 3,27 miliardy korun. Třeba Fakultní nemocnice Brno v loňském roce na poplatcích u lékaře utržila přes devět milionů, Všeobecná fakultní nemocnice v Praze zhruba 12,2 milionu.

O miliony přijdou ale i menší nemocnice, například Krajská nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně v ambulancích vybrala pět milionů, v nemocniční lékárně kolem dvou milionů. Pro Nemocnici ve Frýdku­Místku bude novela představovat výpadek příjmů ve výši asi 3,2 milionu a pro Nemocnici Třinec přibližně 2,5 milionu korun ročně. Všichni jmenovaní předpokládají, že podobnou částku vyberou i letos.

O peníze nemocnice ale nepřijdou úplně, ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) totiž lékařům slíbil, že jim výpadek vykompenzuje pomocí úhradové vyhlášky. Nejvýše ale podle něj půjde o 800 milionů korun.

„Jsem velmi spokojen. Všechny poplatky kromě toho za pohotovost neměly regulační smysl, byly sice přínosem do systému, ale jen látaly finanční díry,“ řekl po schválení zákona ministr Němeček.
Asociace českých a moravských nemocnic to ale vidí jinak.

„Všechny regulační poplatky včetně hospitalizačních představovaly přes dvě procenta celkových úhrad nemocnicím a zhruba osm procent úhrad zařízením následné péče. O tato procenta byly nemocnicím při zavedení regulačních poplatků sníženy úhrady od zdravotních pojišťoven. Proto prováděná kompenzace hospitalizačních poplatků a připravovaná kompenzace ambulantních poplatků budou znamenat pouhé navrácení úhrad zdravotních pojišťoven do stavu před zavedením poplatků,“ napsali Deníku Stanislav Fiala a Jana Popovičová z vedení asociace.

Protože devadesátikorunový poplatek, který se vybírá za pohotovost, zůstává, nemusí zdravotnická zařízení řešit, co s automaty, které na vybírání poplatků pořídila.

Pravděpodobně o pracovní místo nepřijdou ani žádní zaměstnanci. Pokud třicet korun nevybíral automat, ale vrátný u vstupní brány do nemocnice, bude mít jen o jednu povinnost méně.

„Vzhledem k tomu, že stále zůstávají v platnosti regulační poplatky za pohotovost ve výši devadesát korun, budou automaty na regulační poplatky nadále používány a nevzniká ani důvod k propouštění zaměstnanců, kteří mají výběr mincí z automatů na starosti,“ uvádí například ředitel třinecké a frýdeckomístecké nemocnice Tomáš Stejskal.

„Automaty rozhodně nezrušíme ani nevyhodíme. Budou sloužit jiným účelům a budou přesunuty. Potřebovali jsme jich stejně několik dalších dokoupit, tímto se problém vyřešil sám a nákup již nemusíme realizovat,“ uvádí mluvčí Všeobecné fakultní nemocnice v Praze Filip Brož.

Podle mluvčího Pardubické krajské nemocnice Dušana Korela automaty samy přecházejí z režimu, kdy přijímají třicet korun, do režimu, kdy požadují devadesát korun. Z toho důvodu se ani nebudou muset upravovat.

Řada nemocnic ale nebude muset řešit nic, protože speciální automaty ani nekupovala. Jedná se zejména o chudší regionální nemocnice, které podle Asociace českých a moravských nemocnic „neměly na tento přepych zdroje a nepočítaly s dlouhodobější existencí poplatků“.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?