Konec vlády podle europoslance pocítí pacienti i zdravotnictví

18. 6. 2013 7:21
přidejte názor
Autor: Redakce
Konec vlády a zřejmě i Sněmovny pocítí podle europoslance ODS Milana Cabrnocha pacienti i celé zdravotnictví. Sněmovna nestihne schválit novelu o úhradě přeshraniční péče a cizinci tak nepřinesou nemocnicím peníze. Češi prý nebudou mít v cizině jistotu, že jim tam pojišťovna plánované léčení uhradí. Ministr Leoš Heger (TOP 09) jeho varování zpochybnil. Věří, že novela bude přijata, i když s menším zpožděním. Příliv pacientů by stejně nenastal hned po přijetí novely, řekl ministr ČTK.


Podle směrnice mají občané EU právo na péči mimo svoji zemi, pokud doma není, museli by čekat nepřiměřeně dlouho, anebo je velmi drahá. Členské státy mají do září 2013 směrnici zapracovat. Heger novelu uchystal, poslanci by se jí podle programu měli zabývat v úterý. Do Senátu by mohla podle Hegera dorazit v říjnu, pak by už mohla začít platit.

Pokud chce pacient do ciziny na plánovanou operaci, musí pojišťovna podle směrnice uhradit náklady do výše úhrady v tuzemsku. Informace o kvalitě a ceně péče budou poskytovat kontaktní místa v jednotlivých zemích.

Cabrnoch soudí, že tato Sněmovna už nic nepřijme. „Bude to mít fatální důsledek - naši občané nebudou mít možnost zeptat se na informace, nebudou mít jistotu, že když se pojedou léčit třeba do Rakouska, že jim zaplatí pojišťovna náklady do výše českých,“ řekl.

Heger je přesvědčen, že na pacienty případné zpoždění nedopadne. Kontaktní místo je připravené, stane se jím Centrum mezistátních úhrad. „Jestli novela neprojde, tak se to odsune a pacienti podle našich zákonů ještě takto volně nebudou moci jezdit a budeme chvíli v rozporu s evropskou legislativou,“ řekl ministr.

Podotkl, že už podle současných zákonů má pacient právo si požádat o proplacení zákroku v cizině, pokud je potřebný a technologicky v ČR nedostupný, což dřív byly třeba transplantace jater u dětí. Ostatní případy jsou podle Hegera spíše pro pohodlí pacientů.

Cabrnoch varoval, že než ČR legislativu dohoní, může se stát, že pacienti si už navyknou jezdit jinam. České zdravotnictví nevyužije své výhody, že je kvalitní a cenově dostupné,“ řekl.

„To si nemyslím, že by pacienti nepřijeli. Konzultovali jsme to s mnoha zeměmi a nikde se nemyslí, že dojde okamžitě k průlomu a pacienti k nim začnou jezdit,“ řekl Heger. Připomněl, že česká zdravotnická zařízení lákala cizince, do příhraničí jezdili k zubaři Němci a Rakušané. Dřív také platilo Německo lázně, což už teď kvůli ochraně svých lázní nedělá.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?