Konference přinese lékařům i pacientům poznatky o léčbě konopím

5. 3. 2015 8:17
přidejte názor
Autor: Redakce
Seznámit lékaře, lékárníky i pacienty s vědeckými poznatky o léčebném konopí a přispět k využívání konopí jako standardní lékařské metody je cílem čtyřdenní konference nazvané Léčebné konopí a kanabinoidy: politika, věda a léčebná praxe, která ve středu začala v Praze.


Léčba konopím je v Česku legální od dubna 2013 na zmírnění obtíží dospělých s rakovinou, roztroušenou sklerózou či AIDS. V praxi se zatím ale téměř neprovádí.

Léčebné konopí se vydává na elektronický předpis, registr výdejů v lékovém ústavu byl spuštěn loni v listopadu. Od prosince 2014 do února 2015 dostalo na recept konopí deset pacientů. Indikovány k léčbě jsou 2000 až 3000 nemocných, velká část jich tedy zůstává dál odkázána na černý trh či vlastní výpěstky s rizikem, že se dostanou do konfliktu se zákonem.

„Na trhu máme velmi omezené množství konopí, nerozjely se zatím vzdělávací akce pro lékaře a konopí je extrémně drahé, zejména pro cílovou skupinu, což jsou většinou invalidizovaní pacienti,“ řekl ČTK předseda organizačního výboru konference Tomáš Zábranský.

Zdravotníci mají o léčbě málo informací, neznají dávkování. Konference by měla nastartovat proces celoživotního vzdělávání lékařů, sester a farmaceutů v oblasti léčebného konopí, do budoucna by nad ním měla bdít nově zakládaná odborná společnost. Cílem podle Zábranského je, aby lékaři, kteří se o problematiku zajímají, byli připraveni psát konopí pacientům, jakmile se změní konopná vyhláška, což by mohlo být už v červnu.

Pacientský spolek KOPAK dá po vydání vyhlášky podnět lékovému ústavu ke stanovení úhrad ze zdravotního pojištění. Ve světě se úhrady liší - v USA některé pojišťovny konopí hradí, hradí ho i v Německu, nehradí ho v Nizozemsku. V Izraeli pacienti platí minimální paušál, který je zlomkem tamní průměrné mzdy či sociálních dávek.

„Při současné ceně 320 korun za gram v lékárně je konopí nedostupné téměř pro všechny. A i když se podaří cenu srazit, my ji vidíme kolem 70, 80 korun za gram, tak stejně pro člověka, který má jen invalidní důchod 6000 až 7000 korun, což je drtivá většina indikovaných pacientů s roztroušenou sklerózou, rakovinou v terminálním stadiu a dalších, je pro ně při průměrné dávce 50 až 60 gramů léčba nedostupná. Takže minimálně pro ně jsme přesvědčeni, že by úhrada měla být, a to stoprocentní,“ řekl.

Na ulici se platí za gram konopí 150 až 250 korun, v lékárně stojí gram dovezeného konopí 320 korun s DPH. Rozšířením dovozu konopí také z Izraele, jak plánuje ministerstvo zdravotnictví, a rozšířením spektra domácích pěstitelů by ceny mohly výrazně klesnou. Vítěz tendru na českého pěstitele uspěl s nabídkou 68 korun bez DPH.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?